Üdvözöllek a blogomon!

2019. január 10., csütörtök

Házi kolbász

Házi kolbász


Anyósom felvetette, hogy megint tölthetnénk kolbászt. Pár éve már töltöttünk sváb kolbászt, és nagyon finom lett, így nem kellett sokat noszogatni sem a férjemet, sem engem, hogy ismét neki álljunk. Pár óra alatt fel is dolgoztuk a bekevert mennyiséget, és mire a mosogatással is végeztünk, a kóstoló is kisült.

Hozzávalók:
  • 10 kg darált hús (lapocka, comb, esetleg  apróhús vegyesen)
  • 20 dkg só
  • 3,5 dkg fekete bors
  • 18 dkg pirospaprika
  • 2gr. őrölt szerecsendió
  • 2 dkg őrölt kömény
  • 3 dkg áttört fokhagyma
  • kb. 40 m vékonybél


Elkészítése:

Nyilván, aki ténylegesen disznót vág, az apróhúsból készíti. Mi csak kolbászt töltöttünk, amihez lapockát és combot vettem vegyesen, amit a húsáruházban le is daráltattam.
A fűszereket kimértem, majd a húst alaposan bekevertük. 1 órát állni hagytuk. Addig anyósom több vízből átmosta a belet. Végül egy régimódi húsdarálóval, és a kolbásztöltő adapterével megtöltöttük a kolbászkáinkat. Párosával hímző fonallal kötöttük el őket. Most már a fagyasztóba pihennek, a felhasználásra várva.

A recept kiválóan alkalmas füstölésre is, nemcsak sütnivaló kolbász készítésére.


Bíztatok mindenkit az elkészítísére, mert a házilag töltöttnél nincs egészségesebb is finomabb. Adalék, színezék, tartósítószer,  ízfokozó mentes, kizárólag színhúsból és fűszerekből áll. Arról nem is beszélve, hogy kilós ára olcsóbb a boltinál. Különleges konyha technika sem kell hozzá, csak egy húsdaráló és a méretben hozzá passzoló hurkatöltő cső.
Próbáld ki te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate