Házi kolbász
Anyósom felvetette, hogy megint tölthetnénk kolbászt. Pár éve már töltöttünk sváb kolbászt, és nagyon finom lett, így nem kellett sokat noszogatni sem a férjemet, sem engem, hogy ismét neki álljunk. Pár óra alatt fel is dolgoztuk a bekevert mennyiséget, és mire a mosogatással is végeztünk, a kóstoló is kisült.
Hozzávalók:
- 10 kg darált hús (lapocka, comb, esetleg apróhús vegyesen)
- 20 dkg só
- 3,5 dkg fekete bors
- 18 dkg pirospaprika
- 2gr. őrölt szerecsendió
- 2 dkg őrölt kömény
- 3 dkg áttört fokhagyma
- kb. 40 m vékonybél
Elkészítése:
Nyilván, aki ténylegesen disznót vág, az apróhúsból készíti. Mi csak kolbászt töltöttünk, amihez lapockát és combot vettem vegyesen, amit a húsáruházban le is daráltattam.
A fűszereket kimértem, majd a húst alaposan bekevertük. 1 órát állni hagytuk. Addig anyósom több vízből átmosta a belet. Végül egy régimódi húsdarálóval, és a kolbásztöltő adapterével megtöltöttük a kolbászkáinkat. Párosával hímző fonallal kötöttük el őket. Most már a fagyasztóba pihennek, a felhasználásra várva.
A recept kiválóan alkalmas füstölésre is, nemcsak sütnivaló kolbász készítésére.
Bíztatok mindenkit az elkészítísére, mert a házilag töltöttnél nincs egészségesebb is finomabb. Adalék, színezék, tartósítószer, ízfokozó mentes, kizárólag színhúsból és fűszerekből áll. Arról nem is beszélve, hogy kilós ára olcsóbb a boltinál. Különleges konyha technika sem kell hozzá, csak egy húsdaráló és a méretben hozzá passzoló hurkatöltő cső.
Próbáld ki te is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése