Üdvözöllek a blogomon!

2018. március 19., hétfő

Sváb kolbász

Sváb kolbász


Évek óta tervezgettem, hogy kellene saját kolbászt tölteni. Nem nagy mennyiséget, nem is felfüstöltetni, csak úgy sütnivalónak. Tavaly aztán így húsvét előtt rászántuk magunkat. Azt kell mondanom, érdemes volt belevágni. Egy fél adagból is jó sok kolbászkánk lett, sütöttünk is belőle többször, nyáron grilleztük is, és még kóstoló is jutott a családnak belőle. Az eredeti recept az Ízőrzőkből, Liptódról való.

Hozzávalók fél adaghoz:
  • 4 kg darált hús (apróhúsból)
  • 1 kg főtt, áttört krumpli
  • 10 dkg csemege pirospaprika
  • 1,25 dkg fekete bors
  • 1 ek. zúzott fokhagyma
  • 1 doboz vékonybél

Elkészítése:

A vékonybelet a csomagoláson lévő előírás alapján előkészítjük a töltésre. A húst jól összedolgozzuk a már kihűlt krumplival, és a fűszerekkel. Hurkatöltő segítségével a masszát a bélbe töltjük, tetszőleges hosszúságú kolbászokat készítve. Mi direkt ilyen kis rövidke kolbászokat töltöttünk a nyári grillezésre gondolván, a kolbászok végeit egyszerű cérnával kötöttük el.
Sütnivaló kolbásznak, vagy füstölésre szánva is elkészíthető. Felhasználásig kisebb adagokban fagyasszuk le. Ha valaki megfüstölteti, akkor füstölés után hamarabb fogyassza el, mint a hagyományos kolbászokat, mert a krumpli miatt rövidebb ideig tartható el!


Jó munkát, és jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate