Üdvözöllek a blogomon!

2018. március 30., péntek

Húsvéti barackos-túrós legyező torta

Húsvéti barackos-túrós legyező torta


Ezt a pajkos tortácskát 2015-ben készítettem. Amikor megláttam a receptet a Tina magazin húsvéti különszámában rögtön megfogott az a nem túl szokványos jelenet, ami a torta tetején "zajlik". Nagyon látványos már magában a legyező torta is, a díszítéssel pedig osztatlan sikert arat. Az eredeti recepten annyit változtattam hogy ott mandarin befőtt szerepelt, amit én barackra cseréltem. Szerintem így finomabb, hazaibb lett...


Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • csipetnyi só
  • 6 ek. víz
  • 15 dkg cukor
  • ½ csg. sütőpor
  • 12 dkg liszt


A krémhez:

  • 1 csg. zselatin
  • 1 dl víz
  • 1 csg. vaníliáscukor
  • 25 dkg túró (félzsíros)
  • 7 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek.  citromlé
  • 4 dl tejszín
  • 1 üveg barack befőtt vagy konzerv

A bevonáshoz és díszítéshez:

  • 3 dl tejszín
  • 1 csg. vaníliáscukor
  • tojás cukor
  • darált pisztácia
  • 20 dkg marcipán massza (vagy marcipán figura)
  • 1 ek. kakaópor (a figurához)

Elkészítése:

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá. A habhoz adjuk hozzá a vizet, apránként a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat is. Végül forgassuk bele a sütőporral elkevert lisztet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben süssük 200 fokon 8-10 percig (tűpróba!). A tésztát hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a krémet: 
A túrót keverjük ki a cukorral, vaníliáscukorral, a citromhéjjal, és a citromlével. A zselatint adjuk a vízhez, majd a zacskón lévő utasítások szerint készítsük elő. A tejszínt verjük habbá. Adjuk atúrós krémhez a zselatint, majd és óvatosasan keverjük hozzá a tejszínt is. A barackokat csepegtessük le, majd vágjuk apró kockákra. A tésztát kenjük meg a krémmel, majd oszlassuk el rajta a barackokat is. Hosszában vágjuk fel 6 db egyforma széles hosszú csíkra. Az első csikot tekerjük fel a krémmel befelé, majd tegyük a tortaforma közepére. A többi csíkot tekerjük köré. Dermesszük a hűtőben legalább 4 órát, majd jöhet a díszítés.
Amíg dermed készítsük a nyulacskát: a marcipán 1/4-ed részét tegyük félre, a többihez gyúrjuk a kakaóport. Ennek is vágjuk le a 1/4-edét. A nagyobb részből formázzunk egy golyót, ez lesz a nyuszi popsija. A kisebb részből formázzuk a két tappancsát, ami két ovális forma. A natúr marcipán feléből egy újabb golyót készítsünk, ez lesz a farka, amit egy ollóval vagdossunk pompomosra. A maradékból két ovális talpacskát készítsünk, illetve 6 apró golyót az ujjakhoz.
Ha a torta megdermedt, jöhet a díszítés. A tejszínt a vaníliáscukorral verjük kemény habbá, majd vonjuk be vele a tortát. Állítsuk rajta össze az elbújó nyuszikánkat (a kép szerint), szórjuk köré a pisztáciát, mintha fű lenne. Majd elszórva rakjuk a nyuszi köré a tojásokat, mintha most dobálná ki a lyukból őket.
Fogyasztásig hűtőbe tartsuk!


Áldott húsvéti ünnepeket!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate