Rakott zsömle
-Anyósom receptje-
Ez a recept, a férjem családjából való, készíti az anyukája, készíti a nagynéni, készítette már anno a nagymama is. Épp ezért, csak úgy, "szemre" készül, ahogy az asszonyok főztek régen, mérleg, és pontos recept nélkül.
Nagyon egyszerű, de annál finomabb étel, egy tartalmas leves után kiváló!
Hozzávalók:
- 6-8 szikkadt zsemle
- 2-3 tojás
- cukor ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- vanília aroma ízlés szerint (lehet rum aroma is)
- 1-1,5 liter tej
Elkészítése:
A tejet kissé meglangyosítjuk, épp annyira, hogy a cukor felolvadjon benne. Ízesítjük a fahéjjal, a vanília aromával, majd belekeverjük a felvert tojásokat. A palacsinta tésztánál folyékonyabb állagot kapunk. (A mennyiséget a zsemle szárazsága, és db száma határozza meg, épp ezért nem írtam én sem pontos adatokat.) A zsemléket hosszában felszeleteljük, egy alkalmas tepsit margarinnal vastagon kikenünk. Minden szeletet egy pillanatra megmártunk a öntetben, és szorosan, hogy fedjék egymást, a tepsibe sorakoztatjuk őket. Mint, ahogyan a képen látszik. Ha készen vagyunk, és van még öntetünk, a maradékot locsoljuk nyugodtan rá. A tetejét szórjuk meg fahéjas cukorral, és előmelegített sütőben süssük pirosra. Vigyázat, ne szárítsuk ki.
Frissen, lekvárral tálaljuk!
Tipp: Anyósom nővére nem így, ebben a tepsis formában készíti. Ő kevesebb tejjel, sűrűbb öntetet csinál, és a megmártott zsemléket olajban kisüti. Aztán tálaláskor szórja meg a fahéjas cukorral.
Így készítve is isteni finom!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése