Fonott kalács torta formában
Minden évben magam sütöm a kalácsot, nem szoktunk boltit vásárolni. Inkább a foszlós, kevésbé édes, esetleg sós, ízesítés nélküli változatokat részesítem előnyben, mert az ünnepek alatt mi kenyér helyett kalácsot fogyasztunk.
Erre a fajta kalácsra, itt akadtam rá, körülbelül 4 éve, akkor készítettem el, és ez volt az ünnepi kalácsunk. Azonkívül, hogy nagyon jó a receptje, finom és foszlós, első látásra a szimbolikája fogott meg. A kalács a megfeszített Jézust szimbolizálja: a közepe Jézus feje, a körülötte lévő fonat pedig a töviskoszorút ábrázolja. Úgy érzem, ezzel a kaláccsal az ünnepi asztalra kerülhet egy olyan szimbólum, amely visszaadhatja a húsvét igazi lényegét, ha esetleg húsvét vasárnap még meg is szentelik az ünnepi asztalt is mennyei magasságokba emeli.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 1 ek. búzasikér
- 10 dkg cukor
- 1 csg. vaníliáscukor
- 1 tk. só
- 2 csg. instant élesztő (vagy 5 dkg friss)
- 2 tojás sárgája
- 6 dkg olvasztott margarin
- 3,5 dl langyos tej
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt átgyúrjuk, majd ⅓-⅔ részre osztjuk. Érdemes pontosan elosztani, hogy a kalácsunk ne legyen aránytalan. Látszik a képen, hogy nekem a közepe kicsit nagy lett. Egy 26 cm-es tortaformát kikenünk. Az ⅓-ad részből cipót formázunk, és a tortaforma közepére helyezzük. A ⅔-ados részt 3 felé vesszük, megsodorjuk, és elkészítjük a fonatot belőle. Szépen helyezzük a cipó köré, a végeit is eligazgatva. Duplájára kelesszük a kalácsot a formában, majd kenjük le a tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük szép barnára, úgy 25 perc kell neki. Ha nagyon hamar megpirul a teteje, alufóliával takarjuk le sütés közben, nehogy megégjen.
Ha megsült, pár perc után pattintsuk le a formát róla, majd emeljük át egy rácsra, és ott hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése