Gesztenyés-almás pite
Ez a recept a pici lányom keresztanyujától származik. Ugyanolyan színes és egyedi, mint ő maga. Ízvilágával a karácsonyt idézi. Az alma alatt felsejlik a finom gesztenyekrém, és a csipetnyi fűszerkeverékkel lesz igazán különleges.
Egy gyögyszem az almás piték között.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1/2 csg. sütőpor
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 1 csg. vaníliáscukor
- 18 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- pici tej a gyúráshoz
- baracklekvár a lapok megkenéséhez
- 1 gesztenyemassza
- 1 dl tejszín (én főzőtejszínt használtam)
- sütőrum vagy rum aroma ízlés szerint
- 1 kg alma
- cukor ízlés szerint
- 2 csg. vaníliáscukor
- 1 kk. mézessütemény fűszerkeverék
Tetejére:
- 1 felvert tojás
Elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Kétfelé vesszük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, levét kicsavarjuk. Ízesítjük a cukoral, vaníliáscukorral, és a fűszerkeverékkel. A gesztenyemasszát kikeverjük a rummal és a tejszínnel.
Az alsó lapot kínyújtjuk, egy magasabb tepsibe terítjük. A lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral. Erre jön a gesztenyés töltelék, szépen elkenjük a tésztán, majd az almát is szétterítjük rajta. Az almára is teszünk egy vékony réteg baracklekvárt. Betakarjuk a felső lappal, megkenjük a tojással, villával megszurkáljuk.
Bevallom őszintén a tésztájának a saját receptemet használtam, azon egyszerű oknál fogva, mert nem akartam újabb két tojásfehérjét lefagyasztani. Ezzel is, azzal is elkészíthető, a töltelék meg adott! Érdemes kipróbálni mindkettőt!
Az én pite tészta receptemet pedig itt találod:
https://ildyg.blogspot.hu/2018/01/almas-pite.html
Jó sütögetést!
https://ildyg.blogspot.hu/2018/01/almas-pite.html
Jó sütögetést!
Ebben a tésztában tényleg nincs zsiradèk?
VálaszTörlésKedves Kérdező!
VálaszTörlésDe kell, köszönöm az észrevételt, kimaradt. Javítottam! ☺️