Almás pite
Ezt a receptet még a gyerkőckéim nagyanyjától kaptam. Sosem okozott még csalódást. Gyors, egyszerű hozzávalókból áll, és számtalan lehetőséget hordoz a tölteléket tekintve. Készítettem már meggyesen, túrósan, mákosan is.
Íme az almás változat.
- 40 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 2 ek. cukor
- 1 tojás
- csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 6 ek. tej
Tölteléke:
- 1 kg reszelt alma
- őrölt fahéj ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- zsemlemorzsa a töltelék és a tészta közé
A tetejére:
- 1 tojás
Elkészítése:
A reszelt almát a cukorral és a fahéjjal kicsit megpároljuk, hogy levet eresszen. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két cipóra osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk, és a tepsibe terítjük, melyet kikenni nem kell. Majd vastagon megszórjuk zsemlemorzsával. Erre simítjuk a tölteléket, majd újra a zsemlemorzsa következik. A második cipót is kinyújtjuk, és befedjük vele a tésztát. A tetejére szánt tojást habosra felverjük, és ezzel kenjük meg. Közepes lángon aranybarnára sütjük. Ha kihűlt szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése