Csibe tepertő
Sokszor adódik, hogy a csirkéről lehúzom a bőrét felhasználás előtt. A család nem nagyon szereti, kivéve, ha extra ropogósra van sütve. Nem szoktam kidobni a bőrt, hanem tepertőt készítek belőle. Amióta az eszemet tudom, a mi családunkban mindig ez volt a szokás, már gyerekként is szívesen ettem. Ez ma sincs másképp, újhagymával vagy zöldpaprikával kiváló reggeli.
Hozzávalók 1 személyre:
- 1 csirke bőre
- 1-2 ek. étolaj
- só ízlés szerint
Elkészítése:
Nincs benne semmi ördöngösség. A bőrt, miután lehúztuk a húsról, nagyon éles késsel felkockázzuk. Egy serpenyőbe dobjuk, és rálöttyintjük az olajat. Ez lényegében ahhoz kell, hogy kezdje kipirítani a zsírt, és ne ragadjon le. Lassú tűzön elkezdjük pirítani, az elején tegyünk rá egy fedőt, mert nagyon pattog addig, amíg a nedvesség el nem távozik a bőrből. Utána már nem kell lefedni, állandó kevergetéssel aranybarnára sütjük. Vigyázat, mert hamar megég!
Ha megsült, szűrőkanállal kiszedjük, és még forrón sóval ízesítjük.
Friss kenyérrel, újhagymával, zöld paprikával tálaljuk.
A visszamaradt olajat kis üvegbe szűrjük, és ha kihűlt hűtőbe tároljuk.
Felhasználható a következő rántáshoz, vagy akár kenyérre kenve is finom!
Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, akkor felkockázva fagyasszuk le, így kis csomagokba gyűjthetjük, majd ha már kellő mennyiségünk van, egyszerre kisüthetjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése