Üdvözöllek a blogomon!

2018. január 12., péntek

Amerikai pite - almás

Amerikai pite
-almás-


Ezt az almás pitét a múlt héten készítettem kedves Anyósom születésnapjára.
Hagyományos pitét sokszor sütök, mert a család nagyon szereti. Már régóta érdekelt, hogy vajon mi lehet a két verzió között a különbség. A héten aztán találkoztam egy recepttel egy rejtvényújságban, és annyira megtetszett, hogy eldöntöttem, hogy elkészítem a közelgő alkalomra. Végül is a  sors úgy hozta, hogy nem az újság béli receptet használtam, hanem egy sokkal szuperebbet, amit a díszítés utáni kutakodás közben találtam a youtube-on itt. Érdemes megnézni, egy szép, profi videó!


Hozzávalók:
  • 320 gr. liszt
  • 30 gr. cukor
  • 5 gr. só
  • 226 gr. margarin
  • 1 tojás
  • 4 ek. jeges víz

Töltelékhez:
  • 70 dkg alma
  • 135 gr. cukor 
  • 30 gr. kukoricakeményítő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tk. fahéj

Tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • 1 csg. vaníliáscukor

Elkészítése:

A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha lehetőségünk van rá, akkor ezt robotgéppel tegyük. A lényeg az, hogy a tészta minél kevesebbet érintkezzen a kezünk melegével. Ha kész, vegyük kétfelé, 2/3-ad 1/3-ad arányban, csomagoljuk folpackba, és minimum 1 órát tegyük a hűtőbe. Ha nagyon felmelegedett volna a tészta a kezünktől, rakhatjuk a fagyasztóba is,
de ne feledkezzünk meg róla, mert megfagy.
Amíg hűl, pucoljuk meg az almát, és vágjuk apró kockákra, majd forgassuk össze a cukor, keményítő, fahéj, citromhéj, citromlé egyvelegében.
Miután letelt a pihenésre szánt idő, a 2/3-os tésztát nyújtsuk ki, és szépen helyezzük a pitesütő aljára. Egyengessük szépen bele, a kilógó részt pedig vágjuk le. Halmozzuk a tölteléket bele. Nyújtsuk ki a felső lapot, helyezzük rá, szépen igazgassuk el, a kilógó részt itt is vágjuk le, majd mintázzuk meg a pite szélét. Lehet az ujjunkkal összecsípni, kanál hátával gödröcskéket formázni, vagy villával hullámot, x-eket nyomni bele. Én hármas fonással díszítettem. A leeső tésztából készítsünk díszítést rá, amit úgy tudunk felragasztani a tésztára, hogy a tészta tetejét egy ecset segítségével tiszta vízzel kenünk meg. Ha kész a díszítés, kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg a vaníliáscukorral. Villával néhány helyen szurkáljuk meg hogy a felesleges gőz távozhasson belőle.


Következik a sütés: előmelegített sütőben 200°C-on 20 perccel kezdünk, majd 180°C-on folytatjuk még 25-30 percig. Ha a teteje idő előtt már aranybarnára sülne, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább. Teljes kihűlés után, ami akár 1-2 óra is lehet, szeleteljük fel.


Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate