Üdvözöllek a blogomon!

2018. január 24., szerda

Boldogi nagyrózsa - fánk

Boldogi nagyrózsa - fánk


Ezzel a recepttel először az "Ízőrzők" című televíziós ismeretterjesztő sorozat egyik adásában találkoztam. A műsor most is fenn van a Youtube-on bármikor megtekinthető. Nagyon-nagyon megtetszett ez a fánk féleség, és eldöntöttem, hogy egy ilyen sütővasra nekem is szert kell tennem. Akkor nem volt olyan egyszerű, de mamár több webáruházban is találkozhatunk vele. 
Azóta sokszor sütöm, nem csak a farsangi időszakban, hanem egyébként is, kiváló egy tartalmas leves után. Igazából nagyon gyors és nem is olyan macerás, mint ahogy első látásra tűnik, csak rá kell érezni az ízére. Az eredeti receptet én megfeleztem, mert így a fél adagból is szép mennyiség kerekedik, de mivel nagyon jók a recept arányai, bármikor növelhető akár tojásonként is az adag, az éhes szájakhoz igazítva. Ajándékba is vásároltam már ilyen sütővasat a Sógornőmnek, remélem mostmár nekiáll ő is sütögetni, ahelyett, hogy engem nyúz vele. 
Puszi neked innen is:


Hozzávalók kb. 25 db-hoz:
  • 5 dl tej
  • 5 tojás
  • 3 ek cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 30 dkg liszt
  • 7,5 dl étolaj a sütéshez
Elkészítése:

A hozzávalókból palacsinta-tészta szerű tésztát keverünk. Érdemes a tésztát is fém edényben kikeverni, mert a forró vasat mártogatjuk benne, s nem lenne jó, ha a műanyag keverőtálunk beleolvadna a tésztába. Az olajat egy lábasba öntjük, és a sütőformát beletéve felforrósítjuk. Akkor jó az olaj, ha bugyog, gyöngyözik. A felforrósodott, kezdhetjük sütni: a vasat belemártjuk a tésztába úgy, hogy ne merüljön bele teljesen, 2-3 mm maradjon a tetején, mert ha teljesen belemerítenénk sütés után nem jön le a fánk a formáról.


Hallanunk kell, ahogy a tészta rásül a vasra, akkor jó az olaj hőfoka. Majd az olajba merítjük, sütés közben kicsit megmozgatjuk, hogy a tészta picit kezdjen elválni a formától, így könnyebben le fog jönni. Hamar átsül, kb. 30 másodperc alatt. Lecsepegtetjük a nagyja olajat a sütő edény felett, majd konyhai papír törlő felett leszedjük a formáról úgy hogy fakanál segítségével 1-2-t koppintunk a formára, és egyszerűen leesik a tészta róla.
A sütővasat minden fánk előtt ismét át kell forrósítani az olajba.
Ha az összes elkészült, porcukorral meghintve tálaljuk, esetleg kis tálba gyümölcs lekvárt is kínálhatunk hozzá.


Jó étvágyat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate