Pizza
(alap recept)
Ma elcsavarogtuk a délelőttöt a városban, így nem terveztem nagy ebédet, pizzát sütöttem magunknak. Nem kell hozzá nagy előkészület, pikk pakk bedagasztom, és amíg kel, előkészítem a feltétet, és a sütőt is előmelegítem. Kinyújtom, feltét, sajt, és mehet is a sütőbe.
Hosszú évek óta ezt a receptet használom, még nem csalódtam benne.
Hozzávalók 4 normál méretű vékony tésztás pizzához:
A feltéthez:
- pizza szósz (én házit használok)
- reszelt sajt
- pizza fűszer keverék
- bármi amit szeretünk (sonka, kolbász, bacon, kukorica, gomba, hagyma, paprika, paradicsom, ananász...stb.)
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, az étolajat, és annyi langyos vizet, hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk, addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Letakarva 30-40 percig kelesztjük. Ha megkelt átgyúrjuk, és 4 felé vágjuk. A pizzákat egyenként kinyújtjuk. A pizza sütőt kikenjük nagyon vékonyan étolajjal, majd beletesszük a tésztát.
Ezután jöhet a pizza szósz, a feltét ízlés szerint, a reszelt sajt, majd kevés pizza fűszer keveréket szórunk rá.
Előmelegített sütőben, a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.
Jó étvágyat!
Van olyan pizza recept amibe csak 1kg liszthez 1 g élesztő kell a túlzott élesztő tönkre teszi a bélflórát kiváló tápanyag a káros baktériumoknak . --Az olaszok csak liszt élesztő és oliva sót adnak a pizza tésztához és 2 -3 napig érlelik a hűtőbe a tésztát .
VálaszTörlésHát ez a recept nem az az igazi olasz fajta, inkább a magyar változat.
TörlésA élesztőről még nem hallottam, hogy káros lenne, sőt, inkább a jótékony hatásáról olvasni. Szerintem döntse el mindenki maga, hogy süt-e vele, én nem kardoskodom sem ellene sem mellette. Viszont tény, hogy már eleink is használták. :-)
https://wellnesscafe.hu/wellness/2016-05/5-ok-hogy-miert-egyel-elesztot/