Üdvözöllek a blogomon!

2018. november 28., szerda

Töltött (gombócos) káposzta

Töltött (gombócos) káposzta


Karácsonyra sokan készítenek töltött káposztát az ünnepekre. Én nem igazán szoktam, bár nagyon szeretjük, régebben rakott káposztát szoktam 25-én készíteni, de egy jó ideje már az is a két ünnep közére tolódik el. Ennek oka, hogy nálunk az Anyósom főzi az egész nagy család részére a töltött káposztát. 26-án, amikor nála vagyunk, akkor szoktunk együtt "töltöttkáposztázni". Ebből a megfontolásból nem készítek, mert rengeteg ünnepi étek közül lehet válogatni, és az ember nem akarja mindennap ugyanazt az ételt enni.
Én nem a klasszikus változatot készítem, nem szoktam a káposzta levélbe göngyölgetni a tölteléket, és nem teszek bele külön húst sem, ez egy szelídebb változat ilyen szempontból.
 Aki rendszeresen olvassa a blogomat, tudja, hogy nem vagyok híve a kész ételek lefagyasztásának. Ennek kivétele ez a káposzta, mert ebből mindig fagyasztok le egy-egy adagot. Ennek nem érzem a fagyasztó-ízét kiolvadás után. Jól jön akkor, mikor nincs időm főzni, de ezáltal mégis főtt étel kerülhet az asztalra.


Hozzávalók:
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2-3 babérlevél
  • 8-10 szem egész fekete bors
  • ételízesítő ízlés szerint
  • 50 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • majoranna ízlés szerint
  • 1 kk. pirospaprika
  • rizs, amennyit felvesz

A rántáshoz:
  • 1/2 dl étolaj
  • 2 ek. liszt
  • 1 kk. pirospaprika 


Elkészítése:

A káposztáról leöntjük a levet egy bögrébe, és félretesszük. A káposzta részét egy nagy tálba halmozzuk, és friss vizet engedve rá kiáztatjuk, hogy ne legyen nagyon savanyú. Amíg ázik elkészítjük a tölteléket. A hagymát apró kockákra vágjuk. A darált húshoz adjuk, a tojást, a vöröshagymát, a fűszereket, és annyi rizst, hogy összeálljon. Gombócokat formázunk belőle. A káposztát kinyomkodjuk, egy nagyobb fazék aljára terítjük a felét. Rásorakoztatjuk a gombócokat, amit szépen betakargatunk a káposzta másik felével. Az egészet óvatosan felengedünk annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítjük az ételízesítővel, a babérlavéllel és a borssal. Takarékon addig főzzük, amíg a gombócok és a káposzta is meg nem puhul. Ilyenkor meg lehet kóstolni, esetleg, ha szükséges, akkor sózni. Ha nem lenne kellően savanyú, akkor a félretett káposzta lével savanyíthatunk rajta. Végül az olajból, lisztből, pirosaprikából rántást készítünk,
 és berántjuk az ételt vele, majd kiforraljuk. 


Melegen, friss kenyérrel tálaljuk!
Jó étvágyat!

❄❄❄

A facebookon az egyik csoportban megkaptam a kritikát, hogy ez nem töltött káposzta, mert ugyan mutassam már meg, hogy mi mivel van töltve?

Erre a válaszom a következő:
A recept igenis a töltött káposztáé. Annyiban különbözik tőle, hogy én a tölteléket nem töltöm savanyú káposzta levélbe, hanem gombócokat formázok belőle. Természetesen aki ragaszkodik hozzá, az töltse levélbe, én feleslegesnek tartom bajlódni vele.
Az ízén nem változtat: biztos úgy látványra szebb, így viszont gyorsabb.
Továbbá, mivel nálam ez a mozzanat kimarad, ezért írtam oda zárójelbe a gombócos jelzőt!
Az olvasóra bízom, hogy melyik verziót választja!



Nagyon sajnálatos dolog, hogy vannak olyan emberek, akik képesek belekötni, és vérre menő harcot vívni azon, hogy egy receptnek mi a neve. És akkor még további követői is akadnak. Nagyon szomorúnak tartom, hogy ilyen előfordulhat. Miért kell egymást bántani feleslegesen, épp ebben kéne toleránsnak lenni, ellenben sok olyan dologban viszont szemet hunyunk, amit nem szabadna eltűrni. Tessék kérem értékelni a másik munkáját, és rááldozott idejét! Végül ha tényleg nem bírunk megbarátkozni egy ilyen poszttal, görgessünk tovább, ahelyett hogy földbe tipornánk a másik érző ember lelkét! Keressünk meg számunkra a megfelelőt, ezért van az internet!
Szomorú vagyok miatta! :-(


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate