Csokis-narancsos kalács
Mindig megmosolygom, ha egy-egy receptet "újra gondolnak". Ez nem baj, hiszen a gasztronómiába sem árt követni a folyton változó ízlést. Azért szoktam megmosolyogni ezeket az újragondolásokat, mert a végeredmény nagy általánosságban egy teljesen új étel lesz, aminek aztán vajmi kevés köze az eredetihez. De ma, ahogy mondani szokták, akasztották a hóhért. Én anyósom húsvéti kalács receptjét gondoltam annyira újra, hogy karácsonyi lett belőle!!
:-D :-D :-D
:-D :-D :-D
Viccet félretéve, a klasszikus kalács recept megmaradt, csak kicsit felturbóztam egy kis csokival, és kandírozott narancshéjjal a karácsony jegyében.
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 1 tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 tej
- 2 ek. cukor
- 1 csg. vaníliás cukor
- 10 dkg olvasztott margarin
- egy csipetnyi só
- 10 dkg csokicsepp
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 1 felvert tojás
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A többi hozzávalót is hozzáadva tésztát dagasztunk. Végül belegyúrjuk a csokicseppet és a kandírozott narancshéjat. Meleg helyen 30 percet hagyjuk kelni. Ha megkelt, átmozgatjuk, majd 4 részre vágjuk. Egyforma hosszú és vastagságú rudakat készítünk belőle. 4-es fonással összefonjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Hagyjuk még kelni egy fél órát. Közben előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A kalácsot megkenjük a felvert tojással, és a sütőbe toljuk. A sütési idő kb. 40-45 perc. Félidőben nézzük meg, és ha szükséges takarjuk le alufóliával a tetejét.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni, utána gyönyörűen szeletelhető.
Kiváló reggeli karácsonykor, vagy adventben!
Stressztől mentes készülődést kívánok mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése