Mákos kalács
Ma advent második vasárnapja van,és ismét egy kaláccsal jelentkezem. Ez most egy mákos verzió, ami ilyenkor igen aktuális, de igazából az év bármely szakában finom tud lenni. A recept egy régi újságból való, sűrűn készítem mert szeretjük. Ideális választás, ha már ennénk valami mákosat, de a bejglit karácsonyra tartogatjuk.
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 tej
- 2 ek. cukor
- 2 ek. tejszín
- 10 dkg olvasztott margarin
- egy csipetnyi só
Tölteléke:
- 25 dkg darált mák
- 25 dkg cukor
- 1 csg. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- meleg tej, amennyit felvesz
A tetejére:
- 1 felvert tojás
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A többi hozzávalót is hozzáadva tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára (1 óra) hagyjuk kelni. A töltelékhez a száraz hozzávalókat összekeverjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy kenhető masszát kapjunk.
Ha megkelt, átgyúrjuk, majd 2 részre vágjuk. Egyforma hosszú és vékonyságú téglalapokra nyújtjuk ki őket. A töltelékkel megkenjük, majd felcsavarjuk mindkettőt. 2-es fonással a szálakat összefonjuk, majd egy sütőpapírral bélelt vekni formába tesszük. Hagyjuk még kelni egy fél órát. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A kalácsot megkenjük a felvert tojással, és a sütőbe toljuk. A sütési idő kb. 40-45 perc. Félidőben nézzük meg, és ha szükséges takarjuk le alufóliával a tetejét.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni, utána gyönyörűen szeletelhető.
Kiváló reggeli karácsonykor, vagy adventben!
Stressztől mentes készülődést kívánok mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése