Üdvözöllek a blogomon!

2018. december 9., vasárnap

Mákos kalács

Mákos kalács


Ma advent második vasárnapja van,és ismét egy kaláccsal jelentkezem. Ez most egy mákos verzió, ami ilyenkor igen aktuális, de igazából az év bármely szakában finom tud lenni. A recept egy régi újságból való, sűrűn készítem mert szeretjük. Ideális választás, ha már ennénk valami mákosat, de a bejglit karácsonyra tartogatjuk.


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 tej
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. tejszín
  • 10 dkg olvasztott margarin
  • egy csipetnyi só

Tölteléke:

  • 25 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor
  • 1 csg. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • meleg tej, amennyit felvesz

A tetejére:

  • 1 felvert tojás



Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A többi hozzávalót is hozzáadva tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára (1 óra) hagyjuk kelni. A töltelékhez a száraz hozzávalókat összekeverjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy kenhető masszát kapjunk.
Ha megkelt, átgyúrjuk, majd 2 részre vágjuk. Egyforma hosszú és vékonyságú téglalapokra nyújtjuk ki őket. A töltelékkel megkenjük, majd felcsavarjuk mindkettőt. 2-es fonással a szálakat összefonjuk, majd egy sütőpapírral bélelt vekni formába tesszük. Hagyjuk még kelni egy fél órát. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A kalácsot megkenjük a felvert tojással, és a sütőbe toljuk. A sütési idő kb. 40-45 perc. Félidőben nézzük meg, és ha szükséges takarjuk le alufóliával a tetejét.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni, utána gyönyörűen szeletelhető.


Kiváló reggeli karácsonykor, vagy adventben!
Stressztől mentes készülődést kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate