Mandulás-marcipános linzer
Nekem ez a legkedvesebb karácsonyi sütim. A linzert általában mindenki szereti, én a marcipánt is, ebből következőleg a végeredmény se lehet rossz. A recept Lajos Marié, számomra az egyik etalon a magyar gasztronómiában. Azt a vonalat képviseli, amit én is magaménak tartok, és eddig ahány receptjét kipróbáltam, még sosem kellet csalódnom benne!
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 5 dkg darált mandula
- 8 dkg porcukor
- egy csipet só
- 1 csg. vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 kk. sütőpor
A töltéséhez:
- savanykás lekvár (én meggy lekvárt használtam)
A tetejére:
- egész mandula
- 40 dkg marcipán
- 2 tábla ét tortabevonó
Elkészítése:
A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, majd 1 órát hűtőben pihentetjük. Utána kb. 2 mm vastagra nyújtjuk, és kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe (szorosan is lehet) sorakoztatjuk, és 170 fokon 8 percig világosra sütjük.
A marcipán masszát porcukron szintén 2 mm vastagra nyújtjuk, és ugyanazzal a kiszúróval kiszaggatjuk. Lekvárral egy linzert és egy marcipán karikát összeragasztgatunk. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, és a sütiket félig megmártjuk benne. Amíg meg nem dermed a csoki, 1 szem mandulát nyomunk a közepébe.
Sokáig eláll, karácsonyra lehet már az első sütik között készíteni.
🎄🎄🎄
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése