Üdvözöllek a blogomon!

2018. szeptember 4., kedd

Barack befőtt

Barack befőtt


Minden évben teszek el egy-egy adagot, mert nagyon szeretjük. Télen esszük csak úgy magába, ha egy kis nyári ízre vágyunk, de sütibe és gyümölcs levesbe is fel szoktam használni.
Lehet, hogy a barack eltevése már egy kicsit aktualitását vesztette, de annyiból mégsem, hogy igazából ez a módszer a többi gyümölcsre is alkalmazható. Kora nyáron a cseresznyére, meggyre, ilyenkor ősszel pedig a szilvára, körtére is igaz.

Hozzávalók:

  • 5 kg kemény őszibarack
  • ½ kg cukor
  • 5 liter víz
  • pár szem szegfűszeg
  • 1-2 egész fahéj
  • 1 csg. befőtt tartósító


Elkészítése:

A barackokat alaposan megmosom, kimagozom, és nagyságtól függően 4-6 cikkre vágom. A vízhez hozzáadjuk a tartósítószert, a cukrot, és a fűszereket. Felforraljuk. Ha forr, takarékra veszem. A barackokat kis adagokban 1-2 percig főzöm a szirupban, majd szűrőkanállal tiszta üvegekbe szedem. Ha az összes barack már az üvegekben van, annyi levet merek rá, amennyi ellepi. Lezárom az üvegeket, és pár percre fejre állítom. 
Szárazdunsztba hagyom kihűlni!


Jó befőzést!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate