Cipóban sült füstölt csülök
Lassan közeledik a húsvét. A recept újságokban már megjelentek a legfrissebb húsvéti receptek. Az évek alatt már én is sok receptet kipróbáltam ebben a témában. Így hát én is megpróbálom előszedegetni lassacskán a régi húsvéti receptjeimet, és amihez van anyagom, azt meg is osztom majd veletek. Az ünnep körül, azért lesznek friss receptek is, ezt megígérhetem.
Íme az első, még 2011-ből...
Hozzávalók:
- 1 kisebb füstölt csülök
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis babérlevél
- pár szem egész bors
A tésztához:
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 1 mokkáskanál cukor
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
- 3 ek. étolaj
- 1 db nagy szem burgonya
- 1 kk. rozmaring
- 1 kk. bazsalikom
- 1 kk. őrölt köménymag
- 1 kk. só
Elkészítése:
A füstölt csülökhöz hozzáadjuk a vöröshagymát, a babérlevelet, az egész borsot. Kuktában kis lángon puhára főzzük. Majd kihűtjük és kicsontozzuk.
A tészta készítéséhez a tejet a cukorral meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk. Ezt követően összedolgozzuk a finomliszttel, a rétesliszttel, az áttört burgonyával, a tojássárgájával és a sóval, majd még annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy közepesen kemény, kelt tésztát kapjunk. A végén az olajat és az apróra vágott rozmaringot, bazsalikomot, őrölt köménymagot is hozzádolgozunk. Cipóban, letakarva a duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastag lappá nyújtjuk. A csülköt a tésztába csomagoljuk és ismét kelesztünk rajta. Közepes lángon, kb. 45 perc alatt szép pirosra sütjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése