Piña colada torta
Általában hétvégén nem szoktam blogolni, mert itthon a család apraja, nagyja, és ilyenkor ezernyi más teendőm van. De mivel ma munkanap van, így üres a lakás. Ráadásul ma van a névnapom is, úgyhogy kezdésnek itt ünnepelek, méghozzá úgy, hogy elhozom a legfinomabb torta receptjét, amit valaha sütöttem. Nálam abszolút ez a favorit, bármikor tudnék enni belőle egy szép szeletet. A receptet, még egy tisztis barátnőmtől kaptam, úgy emlékszem, ők is szerették. Kicsit munkás az elkészítése, és viszonylag több hozzávalót igényel, de túlzás nélkül mondhatom, megéri belevágni.
Egyébként tudtátok, hogy a Piña colada egy édes, fehér rumból, tejszínből, kókuszból és frissen préselt ananász juiceból álló kevert koktél? És, hogy a Piña colada szó szerinti jelentése: „szűrt ananász”? Ez Puerto Rico hivatalos itala.
A tavalyi év úgyis Puerto Rico-ról szólt, hála Luis Fonsi-nak, és a Despacito-nak.
A tavalyi év úgyis Puerto Rico-ról szólt, hála Luis Fonsi-nak, és a Despacito-nak.
- 6 tojás
- 6 ek. liszt
- 6 ek. cukor
- 1 csg. sütőpor
- 1 tábla fehércsokoládé
- 1 ek. rum aroma
- 3 ek. kókuszreszelék
- pici só
- 1 csg. tejszín ízű pudingpor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl ananászlé
- 3 ek. kókuszreszelék
- 1 ananászkonzerv
- 1 dl kókusztej, vagy kókusz likőr
- 1 dl víz
- 1 csg. étkezési zselatin
- 2,5 dl tejszín
- 1 körszeletes ananászkonzerv
- 2,5 dl víz
- 2,5 dl ananászlé
- 1 csg. étkezési zselatin
- pár csepp zöld ételfesték
Díszítése:
- 2,5 dl tejszín
- 1 csg. habfixáló
- kókuszreszelék ízlés szerint
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk a pici sót, és kemény habbá verjük. A csokoládét egy éles késsel apróra vágjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a csokit, a rum aromát, a kókuszreszeléket, és a sütőporral elkevert lisztet. Jól dolgozzuk össze, végül a fehérje habot forgassuk óvatosan bele. Egy 25 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, ebbe simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben tűpróbáig aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, 3 lapra vágjuk.
Elkészítjük a krémet: a tej és az ananászlé keverékében megfőzzük a pudingport. Az ananászt leturmixoljuk. Ha kézmelegre hűl, belekeverjük a kókuszreszeléket, az ananász pürét, és a kókusztejet. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint feloldjuk a vízben, felforraljuk, kihűtjük. Ha a kém is kihűlt belekeverjük a tejszínhabot, és a zselatint. Hűtőben tartjuk, amíg a megfelelő állagot el nem éri.
Jöhet a tetejére a gyümölcs kocsonya: a zselatint feloldjuk az ananászlé és a víz keverékében, felforraljuk, kihűtjük. A torta tetejét kirakjuk az ananász szeletekkel. Bevonjuk a zselével. Ha megdermedt díszíthetünk.
Már csak a díszíts van hátra: a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Bevonjuk vele a torta oldalát, és a tetejét habrózsákkal díszítjük. Az oldalát megszórjuk egy kis kókuszreszelékkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése