Üdvözöllek a blogomon!

2018. március 10., szombat

Piña colada torta

Piña colada torta


Általában hétvégén nem szoktam blogolni, mert itthon a család apraja, nagyja, és ilyenkor ezernyi más teendőm van. De mivel ma munkanap van, így üres a lakás. Ráadásul ma van a névnapom is, úgyhogy kezdésnek itt ünnepelek, méghozzá úgy, hogy elhozom a legfinomabb torta receptjét, amit valaha sütöttem. Nálam abszolút ez a favorit, bármikor tudnék enni belőle egy szép szeletet. A receptet, még egy tisztis barátnőmtől kaptam, úgy emlékszem, ők is szerették. Kicsit munkás az elkészítése, és viszonylag több hozzávalót igényel, de túlzás nélkül mondhatom, megéri belevágni.
Egyébként tudtátok, hogy a Piña colada egy édes, fehér rumból, tejszínből, kókuszból és frissen préselt ananász juiceból álló kevert koktél?  És, hogy a Piña colada szó szerinti jelentése: „szűrt ananász”? Ez Puerto Rico hivatalos itala.
A tavalyi év úgyis Puerto Rico-ról szólt, hála Luis Fonsi-nak, és a Despacito-nak.



Hozzávalók a tortalaphoz:
  • 6 tojás 
  • 6 ek. liszt 
  • 6 ek. cukor 
  • 1 csg. sütőpor 
  • 1 tábla fehércsokoládé 
  • 1 ek. rum aroma 
  • 3 ek. kókuszreszelék 
  • pici só 
Krémhez:
  • 1 csg. tejszín ízű pudingpor 
  • 2,5 dl tej 
  • 2,5 dl ananászlé 
  • 3 ek. kókuszreszelék 
  • 1 ananászkonzerv 
  • 1 dl kókusztej, vagy kókusz likőr 
  • 1 dl víz 
  • 1 csg. étkezési zselatin 
  • 2,5 dl tejszín 
Tetejére:
  • 1 körszeletes ananászkonzerv 
  • 2,5 dl víz 
  • 2,5 dl ananászlé 
  • 1 csg. étkezési zselatin 
  • pár csepp zöld ételfesték 
Díszítése:
  • 2,5 dl tejszín 
  • 1 csg. habfixáló 
  • kókuszreszelék ízlés szerint 

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk a pici sót, és kemény habbá verjük. A csokoládét egy éles késsel apróra vágjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a csokit, a rum aromát, a kókuszreszeléket, és a sütőporral elkevert lisztet. Jól dolgozzuk össze, végül a fehérje habot forgassuk óvatosan bele. Egy 25 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, ebbe simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben tűpróbáig aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, 3 lapra vágjuk. 

Elkészítjük a krémet: a tej és az ananászlé keverékében megfőzzük a pudingport. Az ananászt leturmixoljuk. Ha kézmelegre hűl, belekeverjük a kókuszreszeléket, az ananász pürét, és a kókusztejet. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint feloldjuk a vízben, felforraljuk, kihűtjük. Ha a kém is kihűlt belekeverjük a tejszínhabot, és a zselatint. Hűtőben tartjuk, amíg a megfelelő állagot el nem éri. 

Jöhet a tetejére a gyümölcs kocsonya: a zselatint feloldjuk az ananászlé és a víz keverékében, felforraljuk, kihűtjük. A torta tetejét kirakjuk az ananász szeletekkel. Bevonjuk a zselével. Ha megdermedt díszíthetünk. 

Már csak a díszíts van hátra: a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Bevonjuk vele a torta oldalát, és a tetejét habrózsákkal díszítjük. Az oldalát megszórjuk egy kis kókuszreszelékkel.


Jó munkát hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate