Fokhagyma krémleves
Mint már néhány bejegyzésben írtam, nagyon szeretjük a krémleveseket, mert változatosan elkészíthetők, gyorsak, és egy tartalmasabb második fogás elé remekül passzolnak. A fokhagyma krémlevesnek a nagylányom a rajongója, a receptet is ő találta nekem. Azóta mindig így készítem. Levesbetétként a házi kruton jött be hozzá, de fogyasztottuk már piritóssal is.
Hozzávalók:
- 12 gerezd fokhagyma (kb. 1 fej)
- ½ dl étolaj
- 3 ek. liszt
- 1,5 dl tej
- 1 liter erőleves (leveskockából készült alaplét használtam)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítése:
A fokhagymát megpucoljuk, nyomón áttörjük. Megpirítjuk az olajon, majd a lisztet is rászórjuk, és azt is megpirítjuk. Hozzáöntjük az alaplevet, és a tejet is. Fűszerezzük, majd beforraljuk. Állandóan kevergetni kell, mert le is tud égni, és ki is tud futni.
Akinek gyengébb a gyomra, több folyadékot is önthet hozzá, legfeljebb nem lesz annyira karakteres ízű a levese. Miután felforrt, ha szükséges, botmixerrel pürésítsük.
Házi krutonnal tálaljuk!
A házi krutont nagyon egyszerű elkészíteni:
Szikkadt fehér kenyeret apró kockákra vágunk, és egy nagyobb teflon serpenyőben kevéske forró olajon el kezdjük pirítani. Az olajat fel fogja rögtön szívni, mikor kissé pirulni kezd, kicsi vajat dobunk hozzá, és azon fejezzük be az aranybarnára sütést, vigyázzunk, meg ne égjen, mérsékeljük a lángot alatta.
A vajjal együtt egy gerezd zúzott fokhagyma is mehet mellé, ami szépen ízesíti, illatosítja a kenyerünket. Ez most itt kimaradt, mivel a leves is fokhagymás.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése