Rizskoch
-Nagyim receptje-
Kedves Olvasóim!
Ma ezzel a recepttel ünneplem a 100. bejegyzésemet. Szeretném megköszönni, hogy ezalatt a 100 bejegyzés alatt, 2644-szer jártatok itt nálam, olvastatok, böngésztetek, keresgéltetek. Remélem továbbiakban -úgy további 100 bejegyzés múlva- ismét köszönthetlek Titeket!
☺
Visszatérve a recepthez: azért választottam ezt, mert valami különlegeset szerettem volna hozni a mai napra. Különlegessége nem is a receptben rejlik, inkább a sorok között. Ez ugyanis a nagymamám receptje. Ő maga már 23 éve nincs velünk, de 1-2 recept, a saját kézírásával megmaradt nekem, ezért különleges számomra. A mai nap margójára csak annyit, hogy milyen érdekes az, hogy ilyen kis dolgok is, mint például egy recept hogyan kötik össze egy családban a múltat, a jelent, és a jövőt, ezáltal az íróját halhatatlanná téve szerettei számára...
Az eredeti recept. |
Hozzávalók:
- 2 bögre rizs
- 1 bögre víz
- 3 bögre tej
- 1/2 kk. só
- 6 ek. cukor
- 4 tojás
- 1 csg. vaníliáscukor
- 1 citrom reszelt héja
- diónyi vaj
Elkészítése:
A rizsből, tejből, vízből, 2 ek. cukorral, sóval, tejberizst főzünk. Közepes lángon, gyakori kevergetés mellett, lángelosztóval, mert könnyen leég. Ha esetleg nem lenne elég ez a folyadék mennyiség ahhoz, hogy a rizs puhára főljön, vízzel pótolhatjuk közben. Ha megfőtt, még forrón keverjük bele a vajat, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük habbá. A sárgákat keverjük ki a maradék cukorral, vaníliáscukorral, adjuk hozzá a citromhéjat is. A keveréket keverjük hozzá a már langyos tejberizshez, majd forgassuk bele a fehérjehabot is. Egy margarinnal kikent, kisebb tepsibe simítjuk, majd 180 fokon aranybarnára sütjük. Ha kihűlt szépen fel lehet kockázni. Dzsemmel, befőttel, (juharsziruppal), kínáljuk!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése