Böjti fasírozott tojás
Ez egy kiváló recept most, a nagyböjt idején. Évekig feledésbe merült nálunk, most találtam rá ismét erre a kiváló receptre. Nagyon egyszerű az elkészítése, mindössze pár egyszerű alapanyag szükségeltetik hozzá, és már készülhetnek is a gombócok. Annyi idő elég is neki, míg a köret elkészül. Nagyon finom, húsmentes, laktózmentes fogás, még a fiam szerint is, akinek "kifinomult az ízlése", magyarul finnyás...
Hozzávalók:
- 6 db keményre főtt tojás
- 1 zsemle
- 12 dkg konzerv gomba
- fél csokor petrezselyem (én szárítottat használtam, ízlés szerint)
- 1 kicsi fej vöröshagyma
- 1 tojás (nyers)
- 1 tk. ételízesítő
- bors ízlés szerint
- zsemlemorzsa a beforgatáshoz
- étolaj a sütéshez
Elkészítése:
A főtt tojásokat, és a vöröshagymát megpucoljuk, a zsemlét vízbe áztatjuk, majd ha már felpuhult, jól kinyomkodjuk. Ha friss a gombánk, azt is tisztítsuk meg, és dinszteljük meg. Akinek érzékenyebb a gyomra, a hagymát is dinsztelje meg.
A hozzávalókat aprítógépbe halmozzuk (vagy húsdarálón daráljuk le), és egyneművé aprítjuk. Ha a masszánk lazább lenne, tegyünk zsemlemorzsát hozzá, hogy jól formázható legyen, és ne essen szét.
Próbáljunk tojás formákat készíteni, természetesen lehet gombócokat is formázni belőle, mint a hagyományos fasírtnál. Majd forgassuk zsemlemorzsába, és bő olajban süssük ki.
Köretként rizibizi vagy párolt rizs illik hozzá, de egy kis majonézes krumplisalátával is finom.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése