Üdvözöllek a blogomon!

2019. március 10., vasárnap

Édes fonott konty

Édes fonott konty


Nagyon szeretek kelt tésztát készíteni, ezt sokszor hangoztatom is, és látjátok is, hisz ez a 24. bejegyzés ebben a témában. Ez a fonott konty rögtön megfogott, mert nem olyan régen láttam egy videót, ahol tésztaformázásban adtak ötletet. Ez a fonás is szerepelt, és nagyon megtetszett. Valamelyik nap aztán szembe is jött velem a megfelelő recept egy újság hasábjain, így lehetőségem volt kipróbálni. Annyit változtattam, hogy a receptben egy nagy kontyot sütöttek, de én úgy gondoltam, hogy sokkal gusztusosabb több kisebb, így egy fő meg tud enni egyet, és nem kell a nagy kalácsot ízekre szedni, aminek aztán nem lenne gazdája, ha éppenséggel nem fogyna el.
Én a képeken 4 darabot készítettem, de még ez is nagynak bizonyult, így legközelebb 6-ot csinálok, az még mindig nagyobb lesz egy átlagos briósnál.



  • Hozzávalók 4-6 db-hoz:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 7,5 dkg olvasztott margarin
  • 1 csg. instant élesztő
  • 1 csg. vaníliás cukor
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • csipet só

A tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • kristálycukor





Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, pici cukorral. A többi hozzávalót is hozzáadva tésztát dagasztunk. 30 percig kelesztjük. 
Ha a tészta megkelt, lisztezett munkalapon átmozgatjuk, majd négybe, vagy hatba vágjuk, attól függően, hogy mekkora kontyokat szeretnénk. Minden darabból négy kb. 20 cm-es rudat formázunk. Két-két rúdból párosával kettős keresztet formázunk, majd az alul levő rudakat a felül levőkre hajtjuk az óra mutató járásával megegyező irányban. A kilógó négy szálat pedig ellenkező irányban alá hajtjuk a fonatnak.
 Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kontyokat, majd még 30 percig pihentetjük. Ha letelt a fél óra, felvert tojással megkenegetjük, és kristálycukorral gazdagon megszórjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon 25 percig sütjük!
Frissen, melegen tálaljuk!


Jó sütést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate