Ili mama húsvéti kalácsa
A minap úgy megettem volna egy finom kalácsot egy kis kakaóval. Eszembe is jutott anyósom húsvéti kalácsa, és mivel nekem van saját bevált receptem húsvétra, úgy döntöttem, hogy megsütöm a mama receptje szerint. Sokszor süti ő is, főleg, ha összegyűlik a család, mivel egy adagból egy nagy, vagy 3 kisebb kalács jön ki. Különböző formában fonja attól függően, hogy ünnepre, vagy hétköznapra készíti e. A húsvéti változatban három fonat készül, alulra egy 4-es fonat kerül, középre egy 3-as, a tetejére egy 2-es fonás kerül. Ha hétköznapra készül, akkor 3 darab 3-as fonással készített kalácsot süt. A recepten annyit változtattam, hogy a reszelt citromhéj kimaradt belőle, illetve mehet még bele némi cukor, ha valaki édesebben szereti.
Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 2 tojás
- 5 dkg élesztő
- 3 tej
- 4 ek. cukor
- 2 csg. vaníliás cukor
- 20 dkg olvasztott margarin
- bő csipetnyi só
A tetejére:
- 1 felvert tojás
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A többi hozzávalót is hozzáadva tésztát dagasztunk. Meleg helyen 30 percet hagyjuk kelni. Ha megkelt, átmozgatjuk, majd 9 részre vágjuk. Egyforma hosszú és vastagságú rudakat készítünk belőle. Négyet 4-es fonással összefonjuk, hármat 3-as fonással készítünk, kettőt pedig összecsavarunk.
4-es fonás |
Tulajdonképpen a négyes fonás sem ördöngösség: formailag 3-asnak néz ki, a lényege annyi, hogy a két külső szálat hajtjuk át a két belső fölött, egymással keresztezve.
Alulra kerül a 4-es fonás, rátesszük a 3-as fonatot, a tetejére a kettes fonatot. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
az elkészült kalács kelesztés előtt |
Hagyjuk még kelni egy fél órát. Közben előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A kalácsot megkenjük a felvert tojással, és a sütőbe toljuk. A sütési idő kb. 50-55 perc. Félidőben nézzük meg, és ha szükséges takarjuk le alufóliával a tetejét.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni, utána gyönyörűen szeletelhető.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése