Hamburger zsemle
Sokszor készítek a gyerekek házi hamburgert. Miért? Mert tudom, mit tartalmaz, és nem utolsó sorban olcsóbb is, mint a bolti változat. Itt volt az ideje, hogy a zsemle is házilag készüljön. Nem sokáig kellett recept után kutatnom, rengeteg kering a neten. Igazából én ráböktem egyre, amit kipróbáltam, de nem is keresgélek tovább, mert tökéletes lett. Az eredeti receptet itt találjátok.
- 2 dl tej
- 0,7 dl víz
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő (vagy egy csg. instant)
- 2 dkg cukor
- 1 dkg só
- 1 tojás,
- 2 dkg olvasztott margarin
A tetejére:
- 1 felvert tojás
- szezámmag
Elkészítése:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadva tésztát dagasztunk. Nyolc darabra vágjuk, és kis zsemléket formázunk belőle. Érdemes mérlegelni osztás közben, hogy egyformák legyenek. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe őket, és 30 percig pihentessük, amíg duplájára nem kel. Ha megkelt, kenjük le a tojással, és szórjuk meg szezámmaggal.
Süssük 190 fokon előmelegített sütőben 20 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Hagyjuk kihűlni, addig megsüthetjük a Hamburger húspogácsákat, illetve Hamburger salátát is kínálhatunk hozzá, melyeknek receptjét a nevükre kattintva találod!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése