Karamellás torta
Ezt a tortát tegnap sütöttem, mert ma van a születésnapja. Ez a kedvenc ízű tortája, ideje volt, hogy megsüssem neki. Legutóbb is szülinapra készült, akkor egy háromemeletes alsó tagjaként aratott sikert. Arról itt olvashattok.
Kicsit nehezebb torta, belül vajkrémes, amit a külső tejszínes krémmel ellensúlyoztam. Nagyon nagyon finom, egy-egy szeletet azért be lehet vállalni belőle.
Hozzávalók:
- 25 cm átmérőjű piskóta tortalap (7 tojásból)
(receptje itt)
A krémhez:
- 25 dkg cukor
- 2 dl tejszín
- kevéske olaj
- 20 dkg margarin
- 1 csg. vaníliás cukor
A bevonóhoz:
- 1 csg. karamellás pudingpor
- 3 dl tej
- 2 csg. vaníliás cukor
A grillázshoz:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg margarin
- maréknyi durvára tört dió
Elkészítése:
A legnagyobb piskótát 3 lapra vágjuk. A tejszínt felmelegítjük. A cukrot az olajon karamellizáljuk, majd a tejszínt hozzáadva sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük. A margarint felhabosítjuk a vaníliás cukorral. Végül a kettőt egynemű krémmé keverjük. Betöltjük vele a tortát.
A bevonóhoz a pudingot a zacskón lévő leírás alapján megfőzzük a vaníliás cukorral ízesített tejben, majd teljesen kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, és a kihűlt pudinghoz keverjük. A bevonó krémből annyit félre teszünk, amennyivel a tetejét díszítjük, a többivel bevonjuk a torta tetejét és az oldalát. A krémrózsákat nyomunk a tetejére.
Elkészítjük a grillázst, itt nagyon gyorsan, mindent előkészítve kell dolgoznunk, mert hamar elég, és akkor keserű lesz! Tehát a cukrot a margarinon karamellizáljuk, amikor a megfelelő színt elérte, a tűzről levéve rögtön forgassuk bele a diót, majd azonnal borítsuk ki egy kiterített, megolajozott sütőpapírra. Egy másik sütőpapírt tegyünk a tetejére, és nyújtófával nyújtsuk vékonyra. Ha kihűlt, tördeljük el, és a szebb darabokkal díszítsük a tetejét, a többit padig törjük durvára, és panírozzuk be a torta oldalát vele.
Tipp: aki szereti, a krémbe is keverhet a durvára tört grillázsból.
Drágám!
Nagyon boldog születésnapot Neked!
Nagyon boldog születésnapot Neked!
💕🎂💕
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése