Karácsonyi angyalkenyér
Ez a sütemény tulajdonképpen a gyümölcskenyér egyik nagyon egyszerű változata. Mivel a tésztája nem tartalmaz tojássárgáját, gyönyörű fehér marad sütés után, erre utal neve is.
Kiváló felhasználása a maradék tojásfehérjének, év közben is megsüthető, egy tea, vagy kávé mellé akkor is finom csemege tud lenni.
A megmaradt tojásfehérjéket év közben én darabonként le szoktam fagyasztani (6 hónapig eláll így), ilyenkor csak hagyom kiolvadni, és ugyanúgy használható, mintha friss lenne.
Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- csipet só
- 20 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 1 csg sütöpor
- 25 dkg vegyes aszalvány
(pl: aszalt gyümölcs, mazsola, kandírozott citrus héjak, mogyoró, dió, birsalmasajt, durvára tört étcsokoládé vagy csoki csepp vegyesen)
Elkészítés:
A tojásfehérjéket kezdjük el habosra verni a csipet sóval. Amikor már kezd a hab keményedni, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot is. Addig verjük, amíg egy sűrű, fényes habot nem kapunk. Akkor jó, ha a habverőről nem folyik le. Ekkor óvatos mozdulatokkal keverjük bele a sütőporos lisztet. A gyümölcsöket ha kell, vágjuk kisebb darabokra, majd a többi finomsággal együtt keverjük a masszába. Az özgerincformát vajazzuk és lisztezzük ki. Tűpróbáig süssük, kb. 15-20 perc. A sütés során tegyünk a sütemény tetejére sütőpapírt, hogy ne égjen meg a teteje. Miután kisült, tegyük rácsra, és hűtsük ki. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Előre elkészíthető, sokáig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése