Üdvözöllek a blogomon!

2017. december 18., hétfő

Karácsonyi angyalkenyér

Karácsonyi angyalkenyér



Ez a sütemény tulajdonképpen a gyümölcskenyér egyik nagyon egyszerű változata. Mivel a tésztája nem tartalmaz tojássárgáját, gyönyörű fehér marad sütés után, erre utal neve is.
Kiváló felhasználása a maradék tojásfehérjének, év közben is megsüthető, egy tea, vagy kávé mellé akkor is finom csemege tud lenni.
A megmaradt tojásfehérjéket év közben én darabonként le szoktam fagyasztani (6 hónapig eláll így), ilyenkor csak hagyom kiolvadni, és ugyanúgy használható, mintha friss lenne.


Hozzávalók:
  • 6 tojásfehérje 
  • csipet só 
  • 20 dkg cukor 
  • 10 dkg liszt 
  • 1 csg sütöpor 
  • 25 dkg vegyes aszalvány
    (pl: aszalt gyümölcs, mazsola, kandírozott citrus héjak, mogyoró, dió, birsalmasajt, durvára tört étcsokoládé vagy csoki csepp vegyesen)

Elkészítés:

A tojásfehérjéket kezdjük el habosra verni a csipet sóval. Amikor már kezd a hab keményedni, fokozatosan adjuk hozzá a cukrot is. Addig verjük, amíg egy sűrű, fényes habot nem kapunk. Akkor jó, ha a habverőről nem folyik le. Ekkor óvatos mozdulatokkal keverjük bele a sütőporos lisztet. A gyümölcsöket ha kell, vágjuk kisebb darabokra, majd a többi finomsággal együtt keverjük a masszába. Az özgerincformát vajazzuk és lisztezzük ki. Tűpróbáig süssük, kb. 15-20 perc. A sütés során tegyünk a sütemény tetejére sütőpapírt, hogy ne égjen meg a teteje. Miután kisült, tegyük rácsra, és hűtsük ki. Porcukorral megszórva tálaljuk.



Előre elkészíthető, sokáig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate