Hamis krémes
Ezt a recept a legjobb Barátnőmtől származik.
Egyik éven rendeztünk egy "közös süti sütést" oly módon, hogy karácsonyra sütöttünk egymás számára egy-egy tepsi süteményt.
Számomra nagyon jó érzés volt, így jelképesen Ő is velem ünnepelhetett a karácsonyi asztalnál.
Azóta számomra ez a süti a barátságunkat és a karácsonyt együtt jelképezi. Ha ezt eszem, mindig szeretettel gondolok rá.
Idén megsütöttem én is, a család rajongott érte,
bár megmondom őszintén nekem az övé jobban ízlik, mert számomra az az etalon!
- 25 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott margarin
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 ek. méz
- 1 tk. szódabikarbóna
Vaníliás krémhez:
- 1 liter tej
- 3 tojássárgája
- 2 ek. liszt
- 3 csg. vaníliás pudingpor
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor (én 10 dkg cukrot, és 15 dkg eritritet tettem)
- 1 csg. vaníliás cukor
Tejszínes krémhez:
- 5 dl tejszín
- 1 csg. vaníliás cukor
- 1 csg. habfixáló
Elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk, mert 2 lapot sütünk, (egy kisebb tepsi nagyságát alapul véve, amiben összeállítjuk,) majd sütőpapíron vékonyra nyújtjuk őket. A papírral együtt átemeljük egy tepsi hátára, és előmelegített sütőben 180°C-on, pár perc alatt aranybarnára sütjük. Érdemes ott állni mellette, mert könnyen megég.
A pudingport, a lisztet, a tojássárgákat, a tejjel folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Ahogy hűl, többször meg kell keverni, mert megbőrösödik. Ha kihűlt, adjuk hozzá a margarint és a porcukrot, és keverjük simára.
A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá.
Én egy magas falú tepsiben szoktam (33x33 cm) összeállítani. Az egyik lapot az aljára tesszük, majd erre kerül a krém, utána a tejszínhab, végül a másik lap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése