Üdvözöllek a blogomon!

2017. december 27., szerda

Halászlé

Halászlé



A halászlé a karácsonyi menü elmaradhatatlan, szinte kötelező eleme. 
Nálunk a család nem nagyon szereti, de azért ebben az időszakban mindig főzök egy adaggal.
Annyiból tér el ez a recept egy igazi halászlétől, hogy én pontyszelet helyett, - valószínű, hogy a horgászok, és a halászlé rajongók megköveznének érte - hekkfilét főzök a végén bele.
Nekem így sikerült megbarátkoztatnom ezt az ételt a családdal, és szerintem nyugodtan kipróbálhatják azok is, akik eddig pont a szálkák miatt hanyagolták eddig. Akiknél kis gyerek van, nekik is ezt ajánlanám, mert a hal nagyon egészséges, és ezzel a verzióval nem vesszük el a gyerek kedvét örökre a halászlé evéstől.

Hozzávalók:
  • 2 nagy fej hagyma
  • megtisztított hal vegyesen, (pl: ponty, kárász, keszeg, törpeharcsa) vagy amink éppen van, lehet egyféle is
  • 2-3 tk. csemege őrölt fűszerpaprika
  • 2 paprika
  • 3 paradicsom
  • olaj
  • só (esetleg halászlékocka, ha frissen tálaljuk)
Az alaplébe bele főzni:
  • hekkfilé (vagy az igaziba pontyszelet) 
Elkészítése:

A megtisztított vöröshagymát, a paprikát, a paradicsomot  nagyobb darabokra vágjuk, ha nagyobb halakból készítjük az alaplevet, akkor azt is elvagdossuk 2-3 darabba.
Belehalmozunk minden egy nagy fazékba, felengedjük vízzel, sózzuk, és folyamatos zubogva forrás mellett 1 órát főzzük. Ha letelt az óra, olajat hevítünk, mintha rántást csinálnánk, de lisztet nem teszünk bele, csak a pirospaprikát oldjuk fel benne. Hozzáöntjük a léhez. Aki ízesebben szereti, és frissen el lesz fogyasztva az dobhat bele 1-2 halászlékockát.
Utána közepes lángra vesszük, de azért forrásba tartva főzzük tovább addig, amíg a halhús le nem mállik a szálkákról. ha megfőtt, egy nagyobb lyukú tésztaszűrőn átszűrjük a levet, a visszamaradt húsból kiszedegetjük a csontot, gerincet, nagyobb szálkákat, és a többit passzírozón átpasszírozzuk.
A levet még egyszer átszűrjük egy levesszűrőn, és az átpasszírozott halból annyit teszünk bele, amennyitől kellően sűrű lesz. 
Főzzük bele a halat, és friss kenyérrel tálaljuk!


A passzírozásból visszamaradt és fel nem használt halhúst fagyasszuk le, és halászlésűrítményként tudjuk majd felhasználni. Én esetenként a kész alaplevet is le szoktam fagyasztani, ilyenkor nem teszek bele halászlékockát, mert az a tapasztalatom, hogy a fagyasztás során sóssá teszi az ételt. Ilyenkor kiolvasztás után csak bele kell főzni a halat.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate