Üdvözöllek a blogomon!

2017. december 11., hétfő

Mézeskalács minden mennyiségben

Évek óta sütök mézeskalácsokat. Nagyon szeretem amikor a fenyő és a mézeskalács illata belengi az egész lakást.

Nagyon kreatívan lehet dolgozni vele, hisz ma már nem csak a karácsonyhoz kapcsolódóan találkozhatunk vele.
Készülhet belőle köszönet ajándék esküvőre, dobozka születésnapra, képecske, plakett ballagásra. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen.

Számomra elsődleges felhasználása mégiscsak karácsonykor van, bár ahogy szokták mondani ami késik nem múlik...

  • Készülhet belőle függeszték

  • Kis kedvesség a kollégáknak, osztály társaknak, vagy a közösség tagjainak, ahová járunk
  • Ajándék kísérő



Merészebbek készíthetnek belőle:
  • Adventi koszorút


  • Mézes házikót

  • Asztaldíszt


Érdemes egyébként egész évben nyitott kreatív szemmel járni, és sütikiszúrókat vadászni. Az a tapasztalatom, hogy amikor keresek valamilyen fajtát sürgősen, hát olyan tuti nincs. Így hát jártomban keltemben év közbe is vadászom őket, és általában egy-két darab mindig landol a kosaramban.
És milyen jó is elővenni őket alkotás közben...

Igen az alkotás... Én évek óta ugyanazt a receptet használom. Sokat kipróbáltam már, nekem ez vált be. Nálam fő szempont az volt, hogy sütés közben ne deformálódjon el a tészta, illetve vissza is gyöngüljön, ne törjön bele a fogunk, miközben majszoljuk.

A recept a következő:
Hozzávalók:

-50 dkg liszt,
-25 dkg méz, (én a vegyes virágmézet szeretem, de jó bele az akác is)
-15 dkg porcukor,
-5 dkg margain,
-1 tojás,
-2 csapott kávés kanálnyi szódabikarbóna,
-késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék (az se baj, ha több, lehet akár 1 csapott kávés kanálnyi is, én a méztől teszem függővé, ha világosabb a méz, mint például az akác, többet teszek, ha sötétebb, mint a vegyes, akkor kevesebbet)

Elkészítése:

A lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot tálba tesszük, ízlés szerint a mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítjük. A margarint (és a mézet is, amennyiben kritályosabb, sűrűbb lenne) felolvasztjuk, kisláng felett, igazából csak felmelegítjük, hogy folyós legyen. 
A lisztes keverékhez öntjük, és a  tojást is hozzáadjuk a masszához. Kézzel összegyúrjuk. Felhasználás előtt min. 2 óra hosszat letakarva, hogy ne érje a levegő, pihentetjük.  Én van amikor egy egész éjszakát is pihenni hagyom.
Bőségesen lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 3-5 mm vastagságúra nyútjuk. Majd a kívánt formára szaggatjuk. A nagyobb darabokat, mint az adventi koszorú alapja, részei, vagy a házikó alkatrészei a tepsiben szaggatom ki, hogy átemelés közben se nyúljon meg. A sütőt 150°C-ra előmelegítjük, a tepsiket sütőpapírral béleljük ki. A mézeseket egymástól kb. 1,5-2 cm távolságban helyezzük el, mert sütésnél összesülnek. Ha magokkal szeretnénk díszíteni, még a nyers tésztára tegyük rá és együtt süssük azzal. A mézeskalácsokat kb. 6-8 percig süssük, ez természeesen a függesztékre vonakozik, nagyobb daraboknak több idő kell. Figyelni kell a színét, illatát sütés közben. A sütés alatt ne nyitogassuk a sütőt, mert a tészta összeesik. 
Ha kihűlt utána lehet az írókával díszíteni.

Íróka készítése: 

Hozzávalók: 

-15-20 dkg átszitált porcukor, (S-es tojáshoz elég a 15 dkg, M-eshez kell  a 20 dkg)
- 1 tojásfehérje,
- 1 kávéskanál citromlé

Elkészítése:

A fehérjét kissé fellazítjuk. Hozzáadjuk a citromlét.A porcukrot fokozatosan adagoljuk hozzá. A krém akkor jó, mikor már nehezen folyik le a habverőről. Ezután felhasználásig szigorúan fedjük le légmentesen, mert kiszárad!
Színezéshez gél állagú ételfestéket használjunk, ez ugyanis nem hígítja fel a masszánkat.
Díszítéshez egy kisebb méretű habzsákot (ennek hiányában mélyhűtő tasakot is használhatunk, annak az az előnye, hogy használat után egyszerűen csak kidobjuk), továbbá 0-ás vagy 1-es méretű csövet ajánlok. Egyszerre csak kis mennyiséget töltsünk a zsákba, és gumizzuk be a végét, ezzel is elkerülve a kiszáradást. Használhatunk csillag, és egyéb díszítő csöveket is, ha már egy kis gyakorlatot szereztünk a díszítés terén.

Jó sütögetést kívánok!

Az eredteti recept forrása itt található. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate