Szezámmagos háromszög
Ezt a receptet kedves hölgytől kaptam, aki a munkahelyemen takarított. Egyszer hozott kóstolót, és annyira ízlett, hogy rögtön lecsaptam a receptre.
Azóta sokszor készítettem bulikra, mert remek bor-ill. sörkorcsolyának bizonyult!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 80 dkg liszt
- 1 ek. só
- 1,5 dl étolaj
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 25 dkg margarin
- 3 tojás sárgája
- csipet só
- 1 tojás sárgája
- 1 ek. tejföl (én mindig kihagyom)
A díszítéshez:
- szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval együtt puha tésztát gyúrunk. Fél óra alatt duplájára kelesztjük. Majd a tésztáól 4 db cipót formálunk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk ki őket.
Elkészítjük a krémet: a margarint kikeverjük a tojás sárgákkal, és a sóval. A lapokat egyenként megkenjük krémmel, majd feltekerjük, mint a bejglit. A kést 45 fokos szögben tartva háromszög alakokat vagdalunk a rudakból. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A tetejéhez a tejfölt a tojás sárgával kikeverjük és a háromszögeket megkenjük, végül megszórjuk a szezámmaggal. Még fél óráig meleg helyen kelesztjük.
Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tippem:
Szezámmag helyett megszórhatjuk köménymaggal, vagy reszelt sajttal is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése