Medvehagymás party pogácsa
Jó pár évvel ezelőtt elcsábított az egyik kolléganőm medvehagymát gyűjteni. Szedtünk is, bőségesen, és "mit is kéne kezdeni vele" apropóján találtam ennek a receptnek az ősét az interneten, azóta jócskán átalakítottam, és kikísérleteztem ezt a kenyérsütőben ledagasztós változatot.
Szoktam nagyobb szaggatóval is kiszaggatni, akkor szezámmag helyett a tetejét bevagdosom, és tartalmas levesek mellé kínálom.
Azóta rajongója vagyok a medvehagymának, minden évben gyűjtjük és fogyasztjuk.
Apróra vágva, kis dobozokba le is szoktam belőle fagyasztani, bár nem olyan mint friss, télen is élvezhetjük ezt a csemegét.
- 50 dkg liszt
- 1 csokor felaprított medvehagyma
- 1 dl tej
- 1 kk. cukor
- 4 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- 2 tk. só
- 15 dkg olvasztott margarin
Tetejére:
- 1 db felvert tojás a kenegetéshez
- szezámmag (el is hagyható)
Elkészítése:
Az élesztőt az meglangyosított cukros tejben felfuttatjuk. Beleöntjük a kenyérsütő tartályába. Jöhet a tojás, majd az olvasztott margarin, a tejföl, a medvehagyma.
Végül a liszt, és a só.
Kiválasztjuk a dagasztás programot és a gép segítségével 15 perc alatt bedagasztjuk.
(Amennyiben nincs kenyérsütőnk, akkor a hozzávalókból kézzel jól kidolgozott tésztát dagasztunk.) Majd 30 percig hagyjuk pihenni, amíg szépen a duplájára kel.
(Amennyiben nincs kenyérsütőnk, akkor a hozzávalókból kézzel jól kidolgozott tésztát dagasztunk.) Majd 30 percig hagyjuk pihenni, amíg szépen a duplájára kel.
Amit megkelt, gyúrótáblára borítjuk, s alaposan átgyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk ki, majd a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a pogikat, lekenjük a tojással, megszórjuk a szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 200 °C-on, 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése