Tiramisu
Ez a recept, egy igazi olasz tiramisu receptje. Évekkel ezelőtt láttam egy főzős műsorban a TV Paprikán, Jenei Tamás szakács készítette.
Engem meggyőzött, azóta is csak ezt a receptet használom.
Annyira különleges, hogy sokszor készítem karácsonykor, vagy egy nagyobb vendégség alkalmából.
Nem lehet olyan szépen kockákba adagolni, ahogy a cukrászdai társait igen, de szerintem az igazit sem, de ez engem nem is zavar.
Az íze meggyőzött!
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone
- 2-2,5 dl tejszín
- 3 db tojás
- 12 dkg porcukor
- 1 csg vaníliáscukor
- 4 cl amarettó (kihagyható)
- 30 dkg babapiskóta
- 4 dl presszókávé
- 4 cl rum
- kakaópor
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. Felverjük a tejszínhabot, majd a tojásfehérjéket is. A tojássárgáját a vaníliáscukorral és a cukorral felhabosítjuk. Hozzáadjuk a mascarponét, óvatosan átkeverjük, majd belecsepegtetjük az amarettót. Lassan hozzákeverjük a felvert tejszínhabot, majd a fehérjékből vert kemény tojáshabot is.
A presszókávéba rumot és cukrot teszünk, és egy pillanatra belemártjuk a babapiskótákat.
A kávés piskótákat szorosan egymás mellé helyezzük egy mély tálba, úgy, hogy ne legyen közöttük rés. Ráöntjük a mascarponés krémet, egyenletesen eloszlatjuk, és addig folytatjuk a rétegezést, míg van a hozzávalókból. Fontos, hogy legfelülre krém kerüljön! Az egészet meghintjük kakaóporral, majd a hűtőbe tesszük, és néhány óra alatt kidermesztjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése