Churros
-spanyol fánk-
Évek óta terveztem a spanyol fánk kipróbálását. Mindig csak szemezgettem vele, aztán mindig volt más, amit megsütöttem helyette. Az idén mindenképp ki akartam próbálni, mert a facebook csoportomban szervezett közös sütés témái közé beterveztem.
Egy nagyon könnyű, szinte elronthatatlan tésztáról van szó, ami hihetetlenül hamar elkészül. Tulajdonképpen a képviselőfánknál megszokott égetett tésztából van, csak nem sütőben, hanem olajban sütjük. Ennek következtében a klasszikus fánk élmény sem marad el, és az egészre a koronát az teszi fel, hogy, a végén csokiba, karamellába, nutellába mártani kötelező!
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 6 dkg margarin
- 1 ek. cukor
- csipetnyi só
- késhegynyi szódabikarbóna
- 16 dkg liszt
- 4 tojás
Elkészítése:
Egy edényben melegítsük fel a tejet. Olvasszuk bele a margarint, adjuk hozzá a cukrot, és a sót. Közepes lángra vegyük vissza. Majd folyamatos keverés mellett kanalanként adagoljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Addig kevergetjük tovább, amíg a massza el nem válik az edény falától. Hagyjuk legalább langyosra hűlni. Ha kihűlt, egyenként adjuk a tojásokat hozzá.
A tésztát töltsük csillagcsöves habzsákba, majd a felforrósított olajba nyomogassuk a fánkokat. Aranybarnára sütjük.
Eredetileg még forrón fahéjas cukorba forgatják, s csokoládé öntettel kínálják.
De szerintem illik hozzá a karamell öntet, a nutella, és bármilyen gyümölcs lekvár is. Nálunk a fahéjas cukor elmaradt, én egyszerű porcukorral hintettem meg, és karamell öntetbe mártogattuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése