Rakott kolbászos-baconos sertés szelet
- avagy, Keresztmama rakott húsa -
Ez a fenséges recept a férjem keresztanyjától, a család Keresztmamájától származik. Ő kapta még a receptet a kolléganőjétől réges-régen, és mivel drága Keresztmamánk már közelít a 90 felé, ez kb. 50 éve lehetett minimum. De ez semmit nem von le az értékéből, mert ma is szeretjük, a gyerekek révén holnap is szeretni fogjuk, és így a család egyik közkedvelt ünnepi receptje marad még minimum 50 évig biztosan.
Hozzávalók 8 személyre:
- 2 kg sertéscomb vagy sovány lapocka
- 40 dkg szeletelt bacon (természetesen az eredeti receptben füstölt szalonna volt)
- 25 dkg füstölt kolbász
- 3 közepes vöröshagyma
- mustár
- bors ízlés szerint
- kevéske étolaj
Elkészítése:
A combot felszeleteljük, kiklopfoljuk, besózzuk. A hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. A kolbászt felkarikázzuk. A mustárt egy pohárban kikeverjük a borssal.
Egy lábos alját vékonyan kikenünk olajjal, majd elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Szalonna, hagyma, kolbász, sertés szelet sorrendben. Minden sertés szelet egyik oldalát egy ecset segítségével megkenünk a borsos mustárral, és a mustáros felével lefelé helyezünk a lábosba. Addig rétegezzük a hozzávalókat, amíg el nem fogynak, de szalonna kerüljön felülre.
A lábas oldalán lecsorgatunk fél dl vizet, majd fedővel lefedjük.
A gázon, láng elosztót használva szép lassan, takarék lángon, készre pároljuk. Lemerjük róla a közben keletkezett levet. Nagyon összesül, de ne féljünk tőle, hogy nem lesz elég,
mert nagyon laktató!
mert nagyon laktató!
Tipp:
Nálunk, ez ünnepi fogásként szerepel. Így akkor készítem, mikor összejön a család, azért szól a recept 8 személyre. Az benne a jó, hogy összekészíteni már előző nap össze lehet, így az ízek is összeérnek, illetve másnap csak alá kell gyújtani, és közben foglalkozhatok a vendégekkel.
Krumpli körettel - krokett, hercegnőburgonya, burgonyagerezd - és vegyes savanyúsággal tálaljuk!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése