Régimódi meggy befőtt
és
meggy szörp
és
meggy szörp
Most érik a meggy, még nem késő a befőzésének neki állni. Ezt a receptet egy régi barátnőmtől kaptam, igazi hamisítatlan befőzési mód. Nagyon szeretem ezt a receptet, mert gyermekkorom befőttjeire emlékeztet. Akkor még nem volt mindenféle divatos befőtt tartósító csak szalicil, és nátrium benzoát, amelyek jellegzetes ízt adtak a befőttnek. Nem állítom, hogy ez akkor egészségesebb volt a mainál, de nem is ez a lényeg. Aki akarja kipróbálja, aki nem, az legfeljebb a retro ízvilágot veszítheti...
- meggy
- cukor: ahány kg a meggy, annyiszor ½ kg
- nátrium benzoát: ahány kg a meggy, annyiszor 1.5 gr.
Elkészítése:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, lemérjük. Hozzáadjuk a cukrot, és a nátrium benzoátot. Naponta többször megkeverve 1-2 napig érleljük, addig, amíg a cukor felolvad. A meggyet üvegekbe töltjük, jól lenyomkodjuk, de arra figyeljünk, hogy lé legyen a tetején. Légmentesen lezárjuk, ezzel kész a befőtt. A megmaradt levet átszűrjük, szörpös üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk, ezzel kész a szörpünk is. Felbontásig az üvegeket sötét hűvös helyen tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése