Francia almás pite
Anyósomnál érik a nyári alma, úgyhogy nálunk most ismét előkerültek az almás receptek.
Nem olyan régen, a ChefClub oldalán akadtam erre az almás pite receptre. Azonnal megtetszett, és el is raktároztam magamnak, a "majd egyszer megsütöm" receptek közé.
De végül mégsem váratott magára sokat a megvalósítás.
A pite könnyű, sodó szerű tésztája, és a puhára sült alma egyszerűen mennyei!
Hozzávalók:
- 1 csg. leveles tészta
- 8-10 golden alma
- 4 tojás
- 3 dl tej
- 8 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott margarin
A tetejére:
- barna kristálycukor
Elkészítése:
Az almák közepét kivájjuk, majd egészben meghámozzuk. Mindegyiket félbe, majd a közepüket lefele fordítva cikkekre vágjuk, de hagyjuk őket egyben. A leveles tésztát kinyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe egyengetjük. Legyen a tésztának jó magas pereme, hogy a sodó ne folyhasson ki a pitéből. Rárakosgatjuk a tésztára a fél almákat úgy, hogy egyiknek függőlegesen, a másiknak vízszintesen legyen a "csíkozása". Annyi helyet hagyjuk köztük, 5-6 cm-t, hogy a sodó szépen közéjük csoroghasson. A tepsi méretétől függ, hogy mennyi almára lesz szükségünk.
A sodó hozzávalóit simára keverjük, és az almák közé öntjük. Az almák kikandikáló tetejét megszórjuk a barna cukorral, és előmelegített sütőbe toljuk. 170 fokon, 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Én porcukorral meghintve tálaltam, de ha hűek akarunk maradni a franciás fílinghez, akkor vanília fagyit adjunk hozzá, és karamell szósszal locsoljuk meg!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése