Bodza szörp
Számomra elkezdődik a hétvégén az idei befőzés. Általában minden évben a bodza szörp az első amit elteszek, mert nagyon szeretjük. Évekig próbáltam a megfelelő receptet megtalálni, amihez nem kell kiló számra a cukor. Hogy honnan is származik az eredeti, illetve mennyiben változtattam rajta azt már nem tudom, de tény, hogy évek én évek óta így készítem!
Hozzávalók:
- 6 l víz
- 2 kg cukor
- 2 citrom
- 1,5 dkg citromsav
- 1,5 dkg nátrium benzoát
- 20 db nagy bodzavirág
Az üvegek tetejére:
- szalicil vagy nátrium benzoát
Elkészítése:
A bodzavirágot óvatosan és alaposan megmossuk. A citromokat vékonyan felkarikázzuk. A vizet a cukorral felforraljuk, és langyosra hűtjük. Ha kihűlt, beletesszük a tartósítókat, a virágokat, és a citromot, majd lefedjük.
4-5 napig érleljük, majd leszűrve üvegekbe töltjük. Mindegyik üveg tetejére késhegynyi szalicilt, vagy nátrium benzoátot teszünk és légmentesen lezárjuk. Felbontásig az üvegeket sötét hűvös helyen tároljuk.
❁
Azt javaslom, hogy a bodzavirágot ne közvetlenül az út mellett szedjük, ahol rászáll a szmog. Ez azért nem jó, mivel nem tudjuk alaposan lemosni, inkább csak leöblíteni lehet, és nem kell, hogy a sok káros anyag a szörpünkben oldódjon ki.
Próbáljunk távolabbi félre eső védett helyen lévő bokrokat találni.
❁
Tipp:
A bodzaszörpből dzsemet is készíthetünk, melynek receptjét a linkre kattintva éred el:
http://ildyg.blogspot.hu/2018/05/almas-bodzavirag-dzsem.html
Próbáljunk távolabbi félre eső védett helyen lévő bokrokat találni.
❁
Tipp:
A bodzaszörpből dzsemet is készíthetünk, melynek receptjét a linkre kattintva éred el:
http://ildyg.blogspot.hu/2018/05/almas-bodzavirag-dzsem.html
Jó munkát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése