Üdvözöllek a blogomon!

2018. május 11., péntek

Bodza szörp

Bodza szörp


Számomra elkezdődik a hétvégén az idei befőzés. Általában minden évben a bodza szörp az első amit elteszek, mert nagyon szeretjük. Évekig próbáltam a megfelelő receptet megtalálni, amihez nem kell kiló számra a cukor. Hogy honnan is származik az eredeti, illetve mennyiben változtattam rajta azt már nem tudom, de tény, hogy évek én évek óta így készítem!


Hozzávalók:

  • 6 l víz
  • 2 kg cukor
  • 2 citrom
  • 1,5 dkg citromsav
  • 1,5 dkg nátrium benzoát
  • 20 db nagy bodzavirág

Az üvegek tetejére:

  • szalicil vagy nátrium benzoát



Elkészítése:

A bodzavirágot óvatosan és alaposan megmossuk. A citromokat vékonyan felkarikázzuk. A vizet a cukorral felforraljuk, és langyosra hűtjük. Ha kihűlt, beletesszük a tartósítókat, a virágokat, és a citromot, majd lefedjük.
4-5 napig érleljük, majd leszűrve üvegekbe töltjük. Mindegyik üveg tetejére késhegynyi szalicilt, vagy nátrium benzoátot teszünk és légmentesen lezárjuk. Felbontásig az üvegeket sötét hűvös helyen tároljuk.
Azt javaslom, hogy a bodzavirágot ne közvetlenül az út mellett szedjük, ahol rászáll a szmog. Ez azért nem jó, mivel nem tudjuk alaposan lemosni, inkább csak leöblíteni lehet, és nem kell, hogy a sok káros anyag a szörpünkben oldódjon ki.
Próbáljunk távolabbi félre eső védett helyen lévő bokrokat találni.

Tipp:
A bodzaszörpből dzsemet is készíthetünk, melynek receptjét a linkre kattintva éred el:

http://ildyg.blogspot.hu/2018/05/almas-bodzavirag-dzsem.html

Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate