Lángos
-ahogy én készítem-
A múlt héten tavaszi fesztivál volt a városunkban. Két alkalommal is lementünk sétálni, megnézni a kézműves vásárt ami hozzá kapcsolódott. Mindkét alkalommal lángos evésre készültem, de először jegeskávé lett belőle, másodjára pedig kürtőskalács. Mondtam is a férjemnek, hogy nem hagyom magam, büntetésből sütök otthon a családnak...
Hozzávalók 8 db-hoz:
- 3 dl langyos víz
- 2 tk. cukor
- 2,5 dkg élesztő
- ½ kg liszt
- ½ ek. só
- étolaj a sütéshez és a szaggatáshoz
- 1 nagy tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- sok-sok reszelt sajt
Elkészítése:
A cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a lisztet, és a sót, kidolgozzuk, majd 20 percig letakarva pihentetjük. Addig a fokhagymát megpucoljuk, áttörjük, és a tejfölbe keverjük, illetve előkészítjük a bő olajat a sütéshez. Miután a tészta megkelt meglocsolom olajjal, és olajos kézzel elválasztom a tésztát a táltól, majd 8 részre szakítom. Amikor az olaj kellően forró, a egy gombócot a kezembe veszek, a két tenyeremmel ellapogatom, majd elkezdem a szélét kihúzkodni, mint a pizzánál. Ha már olyan lángos nagyságú szépen az olajra terítem. A lángot ilyenkor közepesre mérséklem. Mindkét oldalát aranybarnára sütöm. Ha mind a 8 kisült, melegen, a fokhagymás tejföllel megkenve, és reszelt sajttal megszórva tálalom!
Évek óta ezt a receptúrát követem, szerintem ilyen az igazi lángos. Az eredeti receptet pedig Nyammm-nál találtam.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése