Krémes epertorta
Végre itt az eper szezon. Bár még egy kicsit drága, de azt hiszem, egy tortára valót érdemes vásárolni belőle. Ezt a krémes epertortát még a lányom bérmálására készítettem, és ez volt a legfinomabb epertorta, amit valaha sikerült sütnöm.
A recept a Tortasztárok magazin No.20-as számából való.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg margarin
- 7,5 dkg cukor
- 1 csg. vaníliáscukor
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 2 ek. tej
- 1 tk. sütőpor
A krémhez:
- ½ kg eper
- 1 pohár epres joghurt
- 7,5 dkg cukor
- 1 csg. zselatin
- 1 dl víz
- 5 dl tejszín
A díszítéshez:
- 2 dl tejszín
- eper
- 1-2 ek. sárgabarack lekvár
Elkészítése:
A margarint habosra keverjük a cukorral, majd egyébként a tojásokat is hozzáadjuk, jól kikeverjük. Végül a tejet, és a sütőporos lisztet is a masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt torta formába simítjuk, előmelegített sütőben tű próbáig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
Az eperből egy marékra valót félreteszünk a díszítéshez, a többit megfelezzük. Egyik felét apró kockákra vágjuk, másik felét leturmixoljuk. A tejszínt a cukorral habbá verjük, a zselatint a zacskón lévő leírás alapján előkészítjük a víz hozzáadásával.
Összeállítjuk a krémet: a tejszínhez hozzáadjuk a joghurtot, a zselatint, az eper pürét és az eper darabokat. A tészta lapunkat visszatesszük a torta formába, majd ráöntjük a krémet. Hűtő szekrényben kb. 4 óra alatt kidermesztjük.
Jöhet a díszítés: a tejszínt némi cukorral habbá verjük, bevonjuk vele a torta oldalát. A díszítésre szánt epreket félbevágjuk, majd a torta tetejét kidíszítjük vele. A lekvárt meglangyosítjuk, hogy folyós legyen, és egy ecset segítségével megkenjük az epreket vele, hogy szép fényesek legyenek.
Tálalásig hűtőben tartjuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése