Üdvözöllek a blogomon!

2018. február 5., hétfő

Almás borzaska

Almás borzaska


Egy újabb almás pite változatot hoztam mára. Különlegességét a finom tojásfehérje hab adja, melynek édessége remekül passzol az alma savanykás ízéhez. Ezt a fajta pitét általában névnapi vendégváróként készítem, mert annyira nem elterjedt, és rendkívül dekoratív. Egy finom kávé, és egy jó kis beszélgetés mellé ideális választás.

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor (felesbe xilitet használtam)
  • 4 tojássárgája
  • 1 csg. sütőpor
  • 15 dkg margarin
  • 1 citrom leve és lereszelt héja

A almás töltelékhez:
  • 1 kg reszelt alma
  • cukor ízlés szerint
  • fahéj
  • zsemlemorzsa

A habhoz:
  • 6 tojásfehérje (4-el is elkészíthető, de akkor nem lesz olyan magas a hab)
  • 20 dkg cukor

Elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, ha nagyon nem akar összeállni, adjunk hozzá pici tejet. Majd két részre osztjuk, és 30 percig pihentetjük az egyik részt a hűtőbe, a másikat a fagyasztóba. Addig elkészítjük a tölteléket, és a habot. Az almát kicsit megpároljuk, picike cukorral és fahéjjal ízesítjük. Ne cukrozzuk túl, mert a hab úgyis édes lesz. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, olyan formán, mint a habcsóknál. A hűtőbe tárolt tésztát kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük, majd megszórjuk a zsemlemorzsával. Erre jön a párolt alma, amit szépen egyenletesen eloszlatjuk rajta. Erre terítjük a tojásfehérje habot. A másik tésztát kivesszük a fagyasztóból, és nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a habra. Előmelegített sütőben, 160 C-on 45 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje előbb megpirulna, alufóliával takarjuk le. Ha teljesen kihűlt utána szeleteljük fel.


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Translate