Almás borzaska
Egy újabb almás pite változatot hoztam mára. Különlegességét a finom tojásfehérje hab adja, melynek édessége remekül passzol az alma savanykás ízéhez. Ezt a fajta pitét általában névnapi vendégváróként készítem, mert annyira nem elterjedt, és rendkívül dekoratív. Egy finom kávé, és egy jó kis beszélgetés mellé ideális választás.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg cukor (felesbe xilitet használtam)
- 4 tojássárgája
- 1 csg. sütőpor
- 15 dkg margarin
- 1 citrom leve és lereszelt héja
A almás töltelékhez:
- 1 kg reszelt alma
- cukor ízlés szerint
- fahéj
- zsemlemorzsa
A habhoz:
- 6 tojásfehérje (4-el is elkészíthető, de akkor nem lesz olyan magas a hab)
- 20 dkg cukor
Elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, ha nagyon nem akar összeállni, adjunk hozzá pici tejet. Majd két részre osztjuk, és 30 percig pihentetjük az egyik részt a hűtőbe, a másikat a fagyasztóba. Addig elkészítjük a tölteléket, és a habot. Az almát kicsit megpároljuk, picike cukorral és fahéjjal ízesítjük. Ne cukrozzuk túl, mert a hab úgyis édes lesz. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, olyan formán, mint a habcsóknál. A hűtőbe tárolt tésztát kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük, majd megszórjuk a zsemlemorzsával. Erre jön a párolt alma, amit szépen egyenletesen eloszlatjuk rajta. Erre terítjük a tojásfehérje habot. A másik tésztát kivesszük a fagyasztóból, és nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a habra. Előmelegített sütőben, 160 C-on 45 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje előbb megpirulna, alufóliával takarjuk le. Ha teljesen kihűlt utána szeleteljük fel.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése