Sárgaborsó krémleves pirított tökmaggal
Ezzel a remek krémleves recepttel Sógornőm lepett meg. Tudja, hogy krémleves rajongó vagyok, és ezt készítette, amikor náluk vendégeskedtük. Nem mondom, hogy gyorsan elkészül, mert azért kell bőven idő míg a sárgaborsó megfő, még akkor is, ha be volt áztatva. De megéri a fáradságot, mert egy könnyebb főétel elé ideális választás.
Hozzávalók:
- 25 dkg sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 liter marhahús alaplé (én leveskockából készítettem)
- 1 dl tejszín
- só ízlés szerint
- pirított tökmag
Elkészítése:
A sárgaborsót előző este beáztatjuk. A vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót, és 1-2 percig együtt pároljuk. Felöntjük az alaplével, és a borsót puhára főzzük egész addig, amíg amíg a szemek elkezdenek szétfőni. Akkor hozzáadjuk a tejszínt, esetleg még egy kis vizet, ha nagyon sűrű lenne, és kiforraljuk. Majd botmixerrel pürésítjük.
A tökmagot egy serpenyőben 1-2 ek. olíva olajon megpirítjuk, kipattogtatjuk. Vigyázva, mert könnyen leég, állandóan keverni, mozgatni kell.
A krémlevest a pirított tökmaggal tálaljuk!
A sárgaborsóhoz rendkívül illik a füstölt íz világ. Ha bele szeretnénk csempészni, akkor a hagyma előtt 10 dkg apró kockákra vágott füstölt szalonnát pirítsunk ki az olajon, majd szűrőkanállal szedjük ki. A visszamaradt zsiradékra tesszük a hagymát, és a fent leírt módon készítsük el a levest.
A sült szalonna kockákat leves betétként kínáljuk hozzá. Akár a külön, akár a tökmaggal együtt is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése