Mascarponés répatorta
A mai nappal véget értek az idei húsvéti ünnepek is. Ez a répatorta az idei menünk része volt, gondoltam, még frissibe blogolok róla. A recepttel már évek óta szemezek, de a család csendes sztrájkjának köszönhetően nagyon sokáig csak tervbe volt. Az idén végtelenül egyszerű menüt terveztem be, és mivel ez a torta sem nem bonyolult, sem nem időigényes, tökéletes volt desszertnek.
Az, hogy répából készült, a család többi tagja számára már csak a fogyasztás utáni pillanatokban derült ki, s mivel finom lett, utólag már nem volt kifogásuk ellene.
A receptet egyébként a Femina oldalán találtam, s némi változtatással készítettem el.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 30 dkg reszelt sárgarépa
- 25 dkg porcukor (én 10 dkg cukrot, és 15 dkg xilitet tettem)
- 1,5 dl olaj
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi fahéj
Bevonásához:
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 3 dkg darált pisztácia
- tojásdrazsé
Elkészítése:
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük habbá.
A tojássárgákat keverjük ki a kétféle cukorral, és az olajjal, majd adjuk hozzá a répát, a citrom héjat, és a fahéjat is. A fahéjból tényleg nagyon keveset tegyünk, mert elviszi az egésznek az ízét. A keverékhez keverjük a sütőporos lisztet is. Legvégül a fehérje habot forgassuk bele. Egy tortaformát kenjünk ki, és szórjunk meg kevés liszttel, és a masszát simítsuk bele. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük 60 percig, illetve tűpróbáig. Félidőben azért nézzünk rá, és ha a teteje megsült, a hátralévő időre alufóliával takarjuk le. Ha kész, hagyjuk kihűlni, addig a hozzávalókból keverjük ki a krémet. Gyorsan kell a krémmel dolgozni, mert szoba hőmérsékleten hamar lágyul.
Végül vonjuk be a torta tetejét és az oldalát is.
A tetejét szórjuk meg a pisztáciával, majd a tojás drazséval díszítsük.
Tipp:
Díszíthetjük az oldalát mandulaforgáccsal a tetejét pedig a krémből nyomott vagy marcipán répával is!
Jövőre próbáld ki Te is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése