Pizzatekercs
Sógornőm tegnap pizzatekercset sütött, és nagy örömmel küldözgette a guszta képeket. Eszembe is jutott, hogy nekem is van receptem erre a témára, még a Nagylányom keresztapjának anyukájától kaptam, sok évvel ezelőtt.
így ma neki is fogam, és megsütöttem a régi verziót erre a témára. Régen sokszor készítettem, mert remek harapnivaló például egy kirándulásra, uzsonnára, még vacsira is. A gyerekek szeretik, de a nagyoknak sem megvetendő, mert remek sör korcsolya.
Hozzávalók:
- 4 dl langyos tej
- 1 ek. cukor
- 5 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
- 1 ek. só
- 3 ek. étolaj
Tölteléke:
- 1 nagy löncs konzerv (300 gr.-os)
- 1 zsemle
- 1 tojás
- 1 kk. ételízesítő
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 kis tubusos pizzakrém (70 gr.-os)
A tetejére:
- 1 felvert tojás
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, és a többi hozzávalóhoz adva tésztát dagasztunk. 15 percet hagyjuk pihenni, addig elkészítjük a tölteléket. A zsemlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk a löncsöt villával összetörjük. Egy tálba halmozzuk őket a többi hozzávalóval együtt, és alaposan összedolgozzuk, egy jól kenhető tölteléket kell kapnunk.
A tésztát átgyúrjuk, majd kétfelé vesszük. Egyenként vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük őket a fele-fele töltelékkel. Szorosan feltekerjük, és jó 1 cm méter szélesen felszeleteljük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tekercseket, a tetejüket lekenjük a tojással. Kezdjük el sütni, és amint megdagadtak a tekercsek (kb. bő 5 perc után), szórjuk meg reszelt sajttal. Toljuk vissza a sütőbe, és süssük szép aranybarnára őket!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése